h i r d e t é s

Támadják Zelenszkij kompromisszumát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Támadják Zelenszkij kompromisszumát

2019. október 05. - 06:44

 

Még meg sem száradt a tinta a minszki kontaktcsoport találkozóján aláírt egyezményen, az ukrán ellenzék, élén Petro Porosenko volt államfővel, máris bírálni kezdte az új vezetés lépését.

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Kijevben, az elnöki hivatal előtt és a parlament épületénél néhány száz ukrán nacionalista tiltakozott, mert szerintük Volodimir Zelenszkij államfő Moszkvának tett engedményeket. Több ukrán városban volt kisebb tiltakozó megmozdulás.

Október elsején ugyanis új megállapodás született a kelet-ukrajnai rendezésről. Az ukrán tárgyalócsoport beleegyezett, hogy törvénybe iktassák az úgynevezett Steinmeier-formulát, vagyis több év után megszülessen a törvény a Donyec-medence szakadár területeinek különleges státusáról. A Frank-Walter Steinmeier jelenlegi német elnök, korábbi külügyminiszter nevét viselő rendezési elv értelmében Ukrajnának önrendelkezést kell biztosítania a szakadár régiónak. Ennek érdekében az EBESZ felügyelete alatt választást kell rendeznie. A különleges státus a választás napjától ideiglenesen, majd pedig ha az EBESZ tisztának értékeli a voksolást,  állandó jelleggel életbe lép.

A kelet-ukrajnai konfliktus rendezése német-francia közvetítéssel 2014-ben kezdődött. Steinmeier külügyminiszterként kiemelt szerepet játszott a minszki egyezményekben, amelyek ugyan egyelőre inkább csak a konfliktus befagyasztását, a heves harcok befejezését eredményezték. A politikai rendezés várat magára. Porosenko szerint azonban az új megállapodás Moszkva érdekeit szolgálja, Oroszország ugyanis a Donyec-medencei megszállt területeket a moldovai szakadár Transznisztria mintájára akarja formálni, így akadályozva Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit. A Steinmeier-formula kapcsán tett ukrán engedményért cserébe Moszkva csak a normandiai formátumú – azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország részvételével történő – csúcstalálkozó megtartását ígérte, semmi egyebet. Ezért a találkozóért pedig Ukrajna azt kockáztatja, hogy kapitulációval fizet – véli a volt elnök. Eközben Volodimir Zelenszkij biztosította a parlamentet, nem lesz választás orosz fegyverek árnyékában,  mindaddig, míg az ukrán hadsereg vissza nem kapja a keleti határ fölötti védelem jogát. A voksolást pedig az ukrán törvények alapján rendezik meg, szögezte le az államfő.

A szakértői vélemények is megoszlanak. Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori tanácsadója, Andrej Illarionov, aki ma az amerikai Cato intézet kutatója, úgy vélte, a Steinmeier formula Ukrajna egységének feladását jelenti, az első lépés a föderalizálás felé, s az ország szuverenitását az orosz titkosszolgálatok kezébe helyezi. Az AFP által idézett Volodimir Fesenko ukrán elemző úgy vélekedett, „egyesek szerint kapituláció, mások szerint a béke felé vezető út a Steinmeier formula, valójában pedig egy kis lépés a konfliktus rendezése irányába". A német kancellár szerint is még sok hasonló lépésnek kell következnie. Angela Merkel leszögezte, az Oroszország elleni szankciók visszavonásáról nem lehet szó, de a normandiai négyek újabb csúcstalálkozóját már meg lehet tartani.  

Szerző: Gál Mária / nepszava.hu


 

h i r d e t é s