h i r d e t é s

Taopénzek: Brüsszel már gyanakodik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Taopénzek: Brüsszel már gyanakodik

2015. november 04. - 14:00
0 komment

 

Kérdést intézett az Európai Bizottsághoz Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, európai parlamenti képviselő a látványsportok társasági adókedvezményen keresztüli, taotámogatási rendszerének kivizsgálását kérve.

A felcsúti Pancho Aréna például taotámogatásokból épült - Forrás: MTI/Illyés Tibor

Niedermüller felidézi, hogy Brüsszel 2011-ben engedélyezte Magyarország számára, hogy adókedvezményen keresztül állami támogatást nyújtson a sportágazatnak az utánpótlás nevelése céljából. Ezért most azt kérdezi a bizottságtól, hogy „egy ennyire átláthatatlan és korrupcióveszélyes” rendszerben megvalósulnak-e azok a célok, amelyekre hivatkozva a magyar kormány kezdeményezte az állami támogatásokra vonatkozó szabályok alóli mentességet, és felül akarja-e vizsgálni a program engedélyezésére vonatkozó korábbi döntését - írja az Origo.

A politikus a Transparency International jelentésére hivatkozva azt írja, hogya taorendszer átláthatatlan,kedvez az összefonódásoknak, a közpénz pocsékolása és irracionális fejlesztések jellemzik, a pénzekkel nem kell részletesen elszámolni; elköltésükről zárt és átláthatatlan folyamat során a sportszövetségek döntenek, melyek közül többnek az élén fideszes politikusok állnak.

Közpénz vagy sem?

A kormány álláspontja szerint a sporttámogatásra fordítható adókedvezmény nem minősül közpénznek.

 

origo.hu


 

h i r d e t é s