h i r d e t é s

Tarlós a kormány segítségéért kiált

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Tarlós a kormány segítségéért kiált

2015. november 05. - 15:09
0 komment

Az Index megszerezte Tarlós István Orbán Viktornak írt levelét, amiben a főpolgármester teljes kétségbeesésének ad hangot, hogy ha a kormány nem támogatja Budapestet és a BKV-t, akkor nagyon súlyos problémák elé néz a város. 

Tarlós István, Budapest főpolgármestere - Forrás: 444.hu

Tarlós első körben azért akad ki, mert Budapestnek kell fizetnie az agglomerációs közlekedés - HÉV-ek, távolsági járatok - költségeit, ami hozzávetőleg 16 milliárd forint nagyságrendű teher Budapestnek, ebből viszont csak 4-et fedeznek a bevételek. Ez azért is fáj a főpolgármesternek, mert elvileg ezt a kiadást nem is volna kötelessége viselnie a városnak. Szerinte ha az állam nem tehermentesíti Budapestet, vagy nem ad külön támogatást erre a célra, az agglomerációs jegyek és bérletek árát ötszörösére kell emelni - olvasható a 444 hírportálon.

A másik fájó pont Tarlós elmondásában az ingyen utazók magas aránya. A hat évnél fiatalabb gyerekek, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők után az államnak kötelessége lenne árkiegészítést fizetni, de ezt nem teszi meg, pedig az összes utazás 12 százalékáról van szó. 

Ha az állam nem lép, nem marad más megoldás, minthogy Budapest havi 1000-2000 forintos hozzájárulást kérjen a leginkább segítségre szorulóktól, tehát az óvodásoktól, nyugdíjasoktól, és akár a fogyatékkal élőktől is. 

A főpolgármester szerint felmerülhet megoldásként még egy 5000 forintos Budapest-matrica is, amit a város határát átlépő összes autósnak kéne fizetnie, bár az még nem világos, hogy ez csak a kívülről érkezőkre, vagy a városlakókra is vonatkozna-e. Tarlós a dugódíjról azt írja, mindenképp lesz belső zóna, ahol ez érvényben lesz, de ennek még helye és a díj mértéke is kérdéses.

Tarlós július elején tárgyalt a miniszterelnökkel, szeptember végére ígért megegyezést, de mivel nem történt előrelépés az ügyekben, szeptember közepén megírta levelét, ami az Index oldalán olvasható teljes terjedelmében. A levelet az Együtt kérte ki a polgármesteri hivataltól, és az adatvédelmi hivatal fel is szólította a fővárost, hogy adja ki azt, de a dokumentum végül "nem hivatalos úton" jutott el Pataki Mártonhoz, a párt budapesti elnökéhez.

 

444.hu / index.hu