h i r d e t é s

Tarlós is jól lehúzna mindenkit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tarlós is jól lehúzna mindenkit

2015. november 06. - 10:55
0 komment

 

Járatritkítással, duplaáras diákbérlettel az ingyen utazó gyerekekre, a nyugdíjasokra és fogyatékkal élőkre kivetett regisztrációs díjjal, az agglomerációs jegyek, bérletek árának ötszörösére emelésével fenyegetőzik Tarlós István abban az Index által megszerzett levélben, melyet a főpolgármester a kormánynak juttatott el a BKV finanszírozása kapcsán. Az Együtt által kikért levelet a városháza eddig titkolta, pedig az adatvédelmi hatóság megállapította, hogy tartalma közérdek miatt nyilvános.

Fotó: Bielik István - Origo

A levélben a főpolgármester elsősorban az agglomerációs járatok finanszírozását említi, ugyanis a fővárosnak csak határain belül kötelezettsége a járatok biztosítása, azon kívül nem - írja a nepszava.hu. Mégis megteszi, de ez tízmilliárd forintos veszteséget okoz. Ha az állam nem lép, akkor az agglomerációs jegyek, bérletek árát ötszörösre kell növelni, hogy ne alakuljon ki hiány.

A BKV hiányának másik forrása az ingyen utazók (a 6 év alatti gyerekek, a 65 év feletti nyugdíjasok és a fogyatékkal élő) utaztatása. Ezek után az állam nem fizet teljes kompenzációt. Ha az állam nem fedezi ezt a költséget, akkor a főváros bevezethet egy 1-2000 forintos regisztrációs jegyet az ingyen utazóknak. Tarlós további lehetséges forrásként említi az éves 5000 forintos Budapest-matricát, amit a Budapest határát átlépő autósoknak kellene fizetniük. A levél előrevetíti a kedvezményes diák- és nyugdíjas-bérletek árának a duplájára növelését is. A levélre a mai napig nem érkezett válasz. A BKV finanszírozásának ügyét szerdán sem tárgyalta a kormány.

Mindazt megkapja a BKV, ami a költségvetésben szerepel – ezt a Miniszterelnökséget vezető Lázár János válaszolta a tegnapi Kormányinfón lapunknak arra a kérdésére, hogy a közlekedési cég megkapja-e azt a 40 millió forintot, ami az idén az államtól jár. Ebből eddig egyetlen forintot sem utaltak át. Lázár közölte, a kormány eddig is segített, most sem fogja magára hagyni a BKV-t.

 

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s