h i r d e t é s

Tartós drágulás következik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tartós drágulás következik

2021. szeptember 17. - 19:33

Egy friss uniós statisztika szerint Magyarországon nagyon olcsó a tej, a sajt és a tojás, de ez nemsokára megváltozik.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar vásárlók hiába érzik úgy, hogy egyre feljebb megy a tej, a tojás és a sajt ára az országban, az Európai Unióban még így is nagyon olcsónak számít, egyedül a lengyeleknél olcsóbbak ezek a termékek. A Pénzcentrum utánajárt, hogy mennyivel lettek drágábban ezek a termékek, mint egy évvel korábban és nagyon meglepődtek, hiszen:

A KSHlegfrissebb adatai alapján augusztusban a tojás 4,1 százalékkal, a trappista sajt 4,7 százalékkal drágább, mint egy évvel korábban. A 1,5%-os pasztőrözött ESL tej literje viszont ugyanannyiba kerül mint egy éve, a 2,8%-os tej pedig olcsóbb 1,5 százalékkal, miközben az UHT ugyanennyivel drágább lett. Átlagosan 247-266 forint elvileg egy liter tej, azonban betérve a kisboltba nem ritkán a legolcsóbb tej ára is 300 forint van.

Tehát a magyar lakosság jogosan hőböröghet az áremelkedés miatt, ám ez még semmi. Most jön ugyanis az igazi, tartós drágulás. Azt már régóta rebesgetik, hogy a takarmányárak emelkedése miatt a hús drágulni fog. Ez a baromfihús árakban már meg is jelent: az emelkedés 20-25 százalékos. Egy kiló csirkemellfilé ára így közel 2000 forintba kerülhet majd. A sertéshús árakat még alacsonyan tartják a járvány miatt bekövetkezett piaci változások, azonban ez sem tart már sokáig. Ugyancsak a takarmányárak emelkedésének hatására a tej, sajt és tojás ára is megindul majd felfelé.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara szerint, a takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt a vágóállatok és állati termékek - mint a tej, vagy a tojás - drágulásával a megnövekedett költség a hús- és tejfeldolgozókra is áttevődik. Ez pedig Magyarországon is a hús-, és tejtermékek kiskereskedelmi fogyasztói árának fokozatos emelkedéséhez és tartósan magasabb szinten maradásához vezethet. (Promotions)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s