h i r d e t é s

Tavaszias időre készülhetünk, élénk széllel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tavaszias időre készülhetünk, élénk széllel

2020. február 22. - 06:06

 

Szombaton nem érkezik időjárási front térségünkbe, azonban az átlagnál melegebb idő és a nagy napi hőingás fokozott terhelést jelent!

CIVILHETES olvasói fotó

A következő napokban kifejezetten változékony időre számíthatunk. A változó felhőzet mellett több front is érkezik, de végig tavaszias hőmérsékletekre van kilátás. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, de a Dunántúlon egy tőlünk északra elhaladó front felhőzete okozhat átmenetileg felhősebb időszakokat. Csapadék nem alakul ki. 

Délután az északra elhaladó melegfront hatására időnként megnövekszik a felhőzet, de az ország nagy részén túlnyomóan gyengén felhős időre készülhetünk sok napsütéssel.

A délnyugati szél megélénkül, a délutáni csúcsértékek 7, 13 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt erősen felhős vagy borult lesz az ég, északon alakulhat ki záporeső. Délután a felhős ég mellett egyre több helyen várható, eső, záporeső. Megerősödik a délnyugati szél. 10, 15 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik időjárási front térségünkbe, azonban az átlagnál melegebb idő és a nagy napi hőingás fokozott terhelést jelent! - írja a meteoklinika.hu

Az éjszakai időszakban lehűl a levegő, sokfelé várható fagy, amely elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával és tartsa melegen fájó végtagjait. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek.  A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra több helyen 10 fok köré melegedhet a levegő. A néhol több mint 10 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság.

A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten. Mindenképp ajánlott kihasználni ezt a kellemesnek mondható napot, és javasolt minél több időt a szabadban tölteni.

A pollenkoncentráció jellemzően közepes vagy alacsony, a mogyoró és az éger okozhat tüneteket az allergiások körében.

A légszennyezettség északkeleten magas, másutt közepes mértékű. A következő napokon a levegőminőség várhatóan javul.

A közlekedés során a megélénkülő szél okozza a fő veszélyt. A szél hatására csökken a menetstabilitás, az utakon ingerült és figyelmetlen sofőrökkel találkozhat, vezessen fokozott figyelemmel.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s