h i r d e t é s

Távcső kisokos a csillagok szerelmeseinek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Távcső kisokos a csillagok szerelmeseinek

2022. június 13. - 11:13

Sokan bolondulnak a csillagokért, nekik biztos már a szobájukban áll a tökéletes távcső, melynek segítségével űzhetik kedvenc hobbijukat. Aki esetleg most dönt úgy, hogy szeretne többet megtudni a galaxisunkról, nincs könnyű helyzetben. A legkülönfélébb készülékek sora várja őt a boltok, webáruházak „polcain”.

Forrás: bestmarkt.hu

A BestMarkt által kínált távcsövek között keresgélve magunk is láthatjuk, a kínálat végtelen. Olcsóbb és drágább, profi és kezdőknek ajánlott eszközök között egyaránt válogathatunk. A top termékek mellett megbújik jó néhány rejtett kincs is. Nézzük, mik a legfontosabb tudnivalók a távcsövekről!

A távcsövek fajtái

Léteznek úgynevezett akromátok, azaz lencsés távcsövek. Kéttagú objektívvel rendelkeznek, melynek köszönhetően kiváló képet kaphat használójuk. Jól bírják a hőmérséklet-ingadozást és használatuk egyszerű, kényelmes. A tükrös távcsövek közül a legelterjedtebb a Newton-távcső. Ez a típus homorú főtükörrel, valamint sík segédtükörrel rendelkezik. A tükrös készülékek legnagyobb előnye, hogy nem mutatnak színi hibát. Hátrányuk, hogy hozzá kell szokniuk az aktuális hőmérséklethez.

Léteznek úgynevezett katadioptrikus, azaz lencsés-tükrös távcsövek. Ezek nagyon könnyen hordozhatóak rövid csőhosszuknak köszönhetően. Színi hibát nem mutatnak, de rosszabb a képminőségük, mint a korábban bemutatott verzióknak.

Az apokromátok

Érdemes külön kiemelnünk az apokromátokat, melyek ugyan lencsés távcsövek, de azok hibáit ez a típus teljesen kijavította. Ezeket tartják a legjobb képalkotásra képes távcsöveknek. A legtöbben a pengeéles képek miatt fotózásra alkalmazzák. Hátrányuk, hogy a meseszép képeknek megvan az ára.

A tökéletes helyszín

Nehéz meghatározni, hogy a csillagok megfigyeléséhez mi számít jó helyszínnek. A szakavatottak szerint a legfontosabb a széles panoráma. Ezt megkaphatjuk az erkélyen, tetőteraszon vagy a kertünk nyugalmában is. Az is nagyon lényeges, hogy minél kevesebb legyen a körülöttünk lévő fényszennyezés.

Az objektív átmérője

Vásárlás előtt mindig érdemes összehasonlítani a kínálatban szereplő távcsövek objektív átmérőjét. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a készülék teljesítménye. Nagyobb átmérő segítheti a halványabb vagy kisebb égitestek megfigyelését, de a felbontást is jótékonyan befolyásolja.

Mielőtt beszerzünk egy távcsövet, gondoljuk végig, milyen körülmények között szeretnénk azt használni. Ha fix helyre telepítjük, választhatunk akár nagyobb méretű készüléket is. Ha utazásaink során szeretnénk megfigyelni a csillagokat, mindenképp kisebb típust válasszunk. Kezdőként érdemes a könnyebben használható modellek közül csemegézni. Ha viszont van némi előképzettségünk, vásárolhatunk komolyabb távcsövet is. Az önképzés szinte elkerülhetetlen, de a megfigyelt csillagok páratlan látványa minden erőfeszítést megér.