fbpx Távol még a csodaszer | CIVILHETES

h i r d e t é s

Távol még a csodaszer

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Távol még a csodaszer

2020. október 17. - 06:48

 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem hatásos a remdesivir. A hatóanyag hazai tesztjeit épp most terjesztik ki.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

"Megkezdte a hazai fejlesztésű Favipiravir és Remdesivir hatóanyagú gyógyszerek klinikai tesztelését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet" – jelezte péntek reggel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy több klinika után újabb hazai intézményben kezdik el kipróbálni ezeket a szereket. Szinte ezzel a bejelentéssel egy időben hozta nyilvánosságra a CNN az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előzetes jelentését arról: egy 30 ország 11 ezer betegén elvégzett felmérés szerint mégsem hatásos a remdesivir a COVID-fertőzöttek kezelésére.

Az Egészségügyi Világszervezet cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre, de Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter, a WHO genfi központjának konzultánsa a Népszavának azt mondta a jelentésről: ennél a szernél is azt tapasztalták, hogy a beadást követő 28 napban a halálozásra, a kórházi kezelés időtartamára és a lélegeztetőgép szükségességére nincs hatással vagy csak nagyon kis javulást eredményez. Hangsúlyozta viszont azt is: hosszabb távon még nem kizárt a vizsgált szerek hatékonysága, ahogy az sem, hogy az egyetlen hatásosnak mért szteroid, a dexametazon eredményességét javíthatja, ha például remdesivirral kombinálják. Kökény Mihály szerint ezt a hazai klinikai vizsgálatoknál is figyelembe veszik majd az orvosok.

A WHO jelentésének megjelenése magyar szempontból azért érdekes, mert épp ezen a héten kezdődött meg a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szer klinikai kipróbálása. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják. A gyógyszergyár PR vezetője, Beke Zsuzsa a WHO kutatásra reagálva lapunknak kijelentette: továbbra is irányadónak tartják azokat a korábbi vizsgálati eredményeket, amelyek kifejezetten hatékonynak találták a remdesivirt. Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy harangozta be a gyógyszert, hogy akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozást.

A WHO jelentése azért is lesújtó, mert egyre nagyobb szükség lenne hatékony gyógyszerre: egy nap alatt is jelentősen romlottak a járványmutatók. Péntekre virradóan majdnem 1300 új fertőzöttet találtak, és minden eddiginél több, 33 beteg halt meg. A legfiatalabb áldozat mindössze 20 éves volt: a jelentés szerint nem közvetlenül a vírus okozta a halálát, de kimutatták annak jelenlétét a szervezetében. Jelenleg majdnem 29 ezer aktív koronavírusos van Magyarországon, 1642 embert ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

Légzéssegítők kanyargós utakon

Tisztult a kép a nagy idősotthonok számára előírt lélegeztetőgépek ügyében, de akad még tisztázatlan kérdés. Egy miniszteri levélben arra kötelezték a 200 fősnél nagyobb idősotthonokat: meg kell teremteniük "a gépi lélegeztetéshez szükséged feltételeket, így különösen noninvazív lélegeztetőgépek biztosítását". Ez a lapunknak nyilatkozó, idősotthonokban dolgozó szakemberek többségét meglepte, pedig a tárca szerint valójában már hónapokkal ezelőtt utasították erre az idősotthonokat. Pénteken már azt közölte a Népszava kérdésére az Emmi: tizenöt 200 fősnél nagyobb idősotthon van az országban, és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) "még tavasszal kiszállította ezekbe a non invazív lélegeztetőket, és megtörtént a helyi szakemberek képzése is" Hozzátették azt is: "Ezek a berendezések hosszú idejű lélegeztetésre nem alkalmasak, de egy nagyon fontos átmeneti időszakban segítik a beteg oxigénnel való ellátását".

Lapunknak több vidéki intézmény is megerősítette pénteken, hogy kaptak ilyen eszközöket. Debrecen legnagyobb intézményében, a Pallagi úti idősek otthonában két ilyen berendezés van. Miskolc polgármesteri hivatala azt közölte: fenntartóként május 7-én kaptak egy lélegeztető gépekre vonatkozó igényfelmérő levelet az Emmi-től, amit május 10-én egy tájékoztató követett, hogy megkezdik a "nagy létszámú idősotthonokba elsősegély lehetőségét biztosító oxigén terápiás eszközök" kiszállítását. Végül két légzést segítő eszközt kaptak térítésmentesen, a szükséges oxigénpalackot bérlik, és van olyan szakemberük, akit kiképeztek a készülék használatára.

A jelek szerint akadnak olyan otthonok, amelyek nem kaptak sem eszközt, sem képzést. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán azt írta: "Két idősotthonban nekünk kell megoldani a veszélyeztetett betegek lélegeztetését. Pedig az idősotthon nem kórház, az egyik érintett otthonban nincs is lélegeztető, a másikban most képezzük ki a személyzetet". Szociális kérdésekkel foglalkozó helyettese, Gy. Németh Erzsébet a Népszavának úgy fogalmazott: a miniszter ezzel az utasítással felfedte, hogy nem sikerült felkészíteniük a kórházakat a második hullámra, hiszen, ha megtették volna, akkor most nem kellene ilyen kényszermegoldásokon törni a fejét. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek