h i r d e t é s

Távozik az országos főrabbi

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Távozik az országos főrabbi

2018. április 11. - 13:43

 

Frölich Róbert továbbra is marad a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közösségi oldalán nyilvánosan hozzáférhető Frölich Róbert 2018 április 11-i levele, amelyet eredetileg zárt körben a saját oldalán tett közzé.

Országos főrabbiként, éppúgy, mint az elmúlt majd’ harminc esztendő rabbinikus pályája során a neológ vallásos zsidóságot képviseltem.

Nem csupán a rituálé vagy a gyakorlat szintjén, de a neológ szellemiség, a zsidó morál és erkölcs hirdetésével és megélésével. Ezért sem érhetett célba az évekkel ezelőtt ellenem indított nemtelen támadás.

Az elmúlt esztendőkben a Mazsihisz olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit képviseltem és képviselni szándékozom a jövőben is.

Olyan eszközök kerültek bevetésre, melyekkel már nem tudok, és nem is akarok közösséget vállalni. Amennyiben ez az út és ezek a módszerek a Mazsihisz jövője, úgy abban én nem kívánok felelős poszton lévő passzív szemlélője vagy aktív gátja lenni, ezért az országos főrabbi posztról a mai nappal lemondtam.

Azon túl, ami a levélben szerepel, Frölich Róbert nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Más forrásból származó információnk szerint döntése nem politikai, hanem kifejezetten vallási kérdésekkel, és nem a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) folytatott vitákkal, hanem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) „belső folyamataival” függ össze. Értesülésünket Frölich Róbert sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A BZSH oldalán olvasható ismertetés szerint a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetőjét, Frölich Róbertet 2015. július 27-én nevezték ki országos főrabbinak. Az azóta eltelt időszakban nem csupán a Dohány utcában teljesített szent szolgálatot, de az egész ország zsidóságát képviselte valamennyi zsinagógában, állami, hitközségi rendezvényen, ahol megjelent.

Frölich Róbert továbbra is marad a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője.

Forrás: nepszava.hu/nepszava.hu


 

h i r d e t é s