h i r d e t é s

Teljesen megújul a 3-as metró

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Teljesen megújul a 3-as metró

2015. február 11. - 16:35
0 komment

 

Tarlós István egy a Magyar Nemzetnek adott interjúban bejelentette, hogy ebben a ciklusban elkészülhetnek a 3-as metró teljes vonalának felújítási munkálatai.

A finanszírozás nagyrészt Európai Uniós pénzekből valósulhat meg.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere egy televíziós beszélgetés során már február 6-án részletesen beszélt a tervekről.

Nyilatkozataiban elárulta, hogy az eleddig bizonyos médiumok által támogatás nélkülinek bélyegzett közlekedésfejlesztési tervezet nagy valószínűséggel több 100 milliárd forintos támogatási összeggel gazdagodhat az Uniónak köszönhetően, így 2020-ig komoly eredményeket fog elérni a főváros az említett ágazat területén.

A Fővárosi Közgyűlés már korábban megindított egy nagy volumenű közbeszerzési eljárást, melynek köszönhetően a 3-as metró vonalán közlekedő metrószerelvények 60 milliárd forintos állami garanciával rendelkező hitelből kerülnek majd felújításra.

Szakértői becslések szerint a teljes körű rekonstrukció költségei elérhetik a 200 milliárd forintot is.

A budapesti hálózat leghosszabb metróvonalának építése 1970-ben vette kezdetét, bár a tervdokumentáció már 1966-ban elkészült. A vonalat 1990-ig fejlesztették, mely szinte kizárólag az új állomások kialakításában merült ki, míg a pálya és a szerelvények felújítására fordított erőfeszítések a kezdetektől igen csekélynek mondhatóak.

Mindennek eredményeképpen 2011-ben a műszaki vezetőség kénytelen volt meghozni döntését, melynek értelmében a szerelvények sebességét a teljes vonalon 60 km/h-ban maximalizálták, hiszen mind a járművek, mind a pálya állapota kritikussá vált. A ma napig jellemző, hogy egy-egy szerelvény a legváratlanabb pillanatokban képes kigyulladni.

A kormány tervei szerint tehát 2020-ra a múlt sötét árnyává lesz e ma még folyamatos használatban lévő szürke, kopott szerelvénypark. A szocializmus szürke mementójaként Budapest alatt robogó gépezetek egyéb iránt a nyugati turisták által igen kedvelt közlekedési eszközök. Talán kevésbé kedvelnék, ha reggelente a 3-as metró jelentené az egyetlen lehetőséget a munkahelyre való bejutásukhoz...


 

h i r d e t é s