h i r d e t é s

Tenyésztett vagy igazgyöngy? Mi a különbség?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tenyésztett vagy igazgyöngy? Mi a különbség?

2019. február 20. - 06:48

 

A gyöngy az, ami soha nem megy ki a divatból. Ez egy olyan dolog, ami örök, bár vannak időszakok, amikor háttérbe szorítják különböző divathullámok, de később újra előtérbe kerül. Igen ám, de az sem mindegy, hogy igazgyöngy, amit hordunk, tenyésztett gyöngy vagy esetleg teklagyöngy. Ismerjük meg a különbségeket.

Az igazgyöngy/természetes gyöngy emberi beavatkozás nélkül, természetes módon jön létre az érintetlen természetben. Az igazgyöngy egy biogén féldrágakő, amit egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve. Ahogy egyre ritkább az ember által érintetlen természet, úgy az igazgyöngy is meglehetősen ritka manapság, ennél fogva annál értékesebb. Formájukat tekintve nem feltétlenül szabályos gömbök, akadnak csepp vagy körte alakúak is. Színük pedig általában fehér, de színváltós, hiszen ebből ered a gyöngyház szín is.

A tenyésztett gyöngyöt mesterségesen állítják elő, vagyis nem várják meg, míg valami belekerül egy kagylóba, hanem rásegítenek egy kicsit. Az is különbség, hogy nem az érintetlen, felfedezetlen vizekben alakul ki, hanem emberi felügyelet mellett, különböző tavakban, tengerekben, közel a tengerparthoz. Ennek az eljárásnak a vége 3-8 év közé tehető, tehát ha ma elkezdjük, akkor csak néhány év múlva vehetünk ki egy gyöngyöt a kagylónkból.

Fontos, hogy tudjuk, hogy a kettő között semmi érdemi különbség nincs sem minőségben, sem tartósságban, csak az igazgyöngy kizárólag a ritkasága miatt olyan értékes.

A gyöngyöket többféle módon sorolhatjuk csoportokba, mint például az 5S kategóriák, vagy a különböző minőségi osztályok. Az 5S módszernél figyelik a gyöngyök fényét (shine), felületét (surface), formáját (shape), árnyalatát (shade) és a méretét (size) egyaránt. Természetesen minél fényesebb, kerekebb, élénkebb színű, annál értékesebb a gyöngyünk. A méretére vonatkozóan említenénk meg, hogy nem a hagyományos gramm mértékegységet használják, hanem grainben adják meg, ami 0,065 grammnak felel meg.

Az osztályozás másik módja az „A” minősítés. Eszerint a leggyengébb minőségű az A osztály, amelyeknek több, mint 25 százaléka hibás, vagyis a mérete kisebb, nem tökéletes a felülete és a fénye is gyengébb. A középosztály az AA, aminek már a 75 százaléka hibátlan, a fénye is megfelelő és az alakja is majdnem tökéletes. A legjobb minőség, azaz a tökéletes gyöngyök tartoznak az AAA osztályba. Ezeknek a 95 százaléka hibátlan, és minden feltétel tekintetében a maximumot nyújtják.

Ezeken felül pedig létezik a teklagyöngy, ami egy gyöngyimitáció. Ez az, ami gyöngynek látszik, de nem az, mivel ez egy üveggyöngy, amire porított kagylóhéjat visznek fel, hogy a színe hasonlítson az eredetire. Hátránya, hogy könnyen sérül, így hamar lepattog a külső réteg, tehát közel sem olyan tartós, mint az eredeti.

Az igazgyöngyből készült ékszerek különlegesek, tökéletesen tükrözik egy nő stílusát, személyiségét. Éppen ezért a Perla for You édesvízi igazgyöngy ékszerei mind egyediek, hiszen ahogy nincs két egyforma gyöngy, úgy nincs két ugyanolyan nő sem. Így minden hölgy teljesen egyedi, csodás ékszert választhat magának különleges alkalmakra és mindennapi viseletnek is.


 

h i r d e t é s