h i r d e t é s

Tényleg csak a Tesco ármánykodik a vasárnapi zárva tartás ellen?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tényleg csak a Tesco ármánykodik a vasárnapi zárva tartás ellen?

2015. január 19. - 01:00
0 komment

 

Nem sokkal azután, hogy a KDNP egyszer már elvetett, széles körben népszerűnek semmiképpen sem mondható ötletét elfogadták, a Tesco bejelentette, 13 üzletét zárja be.

A kormány holdudvara szerint a multi a kormány és az ország ellen tör, pedig nem csak ők kényszerülnek összehúzni magukat.

A Tesco lépése talán tényleg csak okos stratégia, hiszen tudható, hogy nemzetközi szinten sem áll éppen jól a multi, és talán tényleg a kapóra jött lehetőséget ragadták meg, hogy az amúgy is szükséges bezárásokért a kormányt tegyék felelőssé. Nem jelenthető ki bizonyossággal, hogy ne így lenne.

A hírekből ugyanakkor megtudhattuk azt is, hogy nem csak ők zárnak majd be boltokat, több mint félezer embert bocsájtva el. A Spar szintén 9-12 üzletét zárhatja be már heteken belül, meg nem erősített hírek szerint. A forgalmának negyedét vasárnapi napokon bonyolító Family Frost szintén pórul járhat, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium tökéletesen értelmetlen házhozszállítást is kizáró álláspontja őket is sújtja. Az Auchan ugyan optimista, de ők is számítanak kiesésre, az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint pedig több láncnál is sor kerülhet bezárásokra.

Ahol már megpróbálták és belebuktak

Hogy milyen következményei lehetnek a vasárnapi zárva tartásnak, Horvátország példájából látható. Szomszédunknál 2009-ben fél évig élt egy hasonló értelmű törvény, amely végül több ezer ember elbocsájtása és a kiskereskedelmi forgalom 15 százalékos zuhanása után néhány hónap alatt eltörlésre került. A horvát alkotmánybíróság nem csak arra hivatkozott a jogszabály megsemmisítésekor, hogy az nem védi a munkavállalókat és korlátozza a vállalkozás szabadságát és a piaci versenyt, álláspontjuk szerint egy demokratikus társadalomban eleve szükségtelen egy ilyen törvény.

Hazánkban a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetség szerint akár 35 ezer ember munkája is veszélybe kerülhet, de a kereskedelemben és a kapcsolt iparágakban dolgozó több mint félmillió ember közül 15-20 ezren szinte biztosan munka nélkül maradhatnak.

Kit érdekel?

A kormányt ugyanakkor ez egyáltalán nem aggasztja. Kovács Zoltán kormányszóvivő korábban elhessegette már ezeket az aggályokat, mondván a boltok jövőjét számolgatni nem a kormány dolga. Kérdés, hogy ha a Nemzetgazdasági Minisztériumnak nem feladata a gazdasággal foglalkozni, akkor kinek igen.
Összességében ugyanakkor a KDNP szándéka, miszerint az embereknek több időt kellene tölteniük a családjukkal, remekül teljesülhet. Ha minden a tervek szerint megy, 15-20 ezren sokkal, sokkal többet lesznek majd a jövőben otthon, a családjukkal.

{flike}


 

h i r d e t é s