h i r d e t é s

Terjed a hülyeség a téli autózásról

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Terjed a hülyeség a téli autózásról

2019. január 10. - 06:39

 

Vannak azok a hozzászólások és bejegyzések, amelyek mutatják, hogy érdemes elhagyni a kék közösséget. Tömören: télen ne autózzon senki, és mindenki hülye!

A kép illusztráció! - Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság

A Facebook megadta az embereknek azt az érzést, hogy minden vélemény számít. Jönnek a lájkok, jönnek az egyre meredekebb magvas vélemények, és az észosztásnak sosincs vége. Ezalól a téli autózás sem kivétel, ezért most ízekre szedte a vezess.hu a téma egyik legnépszerűbb bejegyzését.

Bezzeg régen

Univerzális álláspont, gyakran alkalmazzák a mai fiatalokkal szemben, akik csak telefont nyomkodnak, nem isznak kék kútból lábbal vizet nyomva, és nem fociznak zokniba tömött porcicákkal. A téli autózásra is laza mozdulattal húzzák rá sokan, ez a kép már kismillió megosztásnál tart, és garantáltan előkerül majd jövő télen is.

A hozzászólások között természetesen mind hasonlóan emlékeznek: “Ahogy emlékezem annak idején Tarbanttal közlekedtünk, diagonál gumival szerelve. Télen állítom, a legjobb közlekedési eszköz volt az akkori korszerűbb autókhoz képest is. Szinte minden útviszony mellett elment. Szóval én szerettem.”

Régen nem várták a csodát, ma már áll a világ három centi miatt: “Én harmincnyolc évet végig autóztam ,olyan gumival amivel eladták az autót a Merkurnál és volt olyan tél is ,hogy 70 cm es volt a hó elö vettem a lapátot és magam kiástam magam a hó alól ,nem voltunk meg lepödve ha leesett a hó tudtuk ,hogy tél van és nem vártuk a csodát hanem mentünk tovább.”

MERT NEM TUDTOK VEZETNI, AZÉ!  “Talán akkor megtanultak vezetni. Nem mindenféle jattolásokkal szereztek jogosítványt. És elfelejtették megtanulni akár mennyi pénzed van és kitünő autód a FIZIKAI TÖRVÉNYEKET nem lehet megvenni!!”

Ki a hibás, talán a gumigyárosok rontják a világot? “Akkor meg autogumikat gyártottak, ma meg annak csúfolt műanyag ízeket, teli, nyári változatban. Akkor azok a köpenyek valahogyan nem csúsztak ennyire.”

Van értleme cáfolni?

A régi vicc értelmében ennyi légy nem tévedhet, ha több ezer megosztás van egy posztnál, azt a nagy többség magáénak érzi, és innen már nem is fontos, mennyi köze van a tényekhez.

1. A digaonal kora 25 éve már rég leáldozott

A radiál abroncs szabadalmát Arthur W. Savage jelentette be még 1915-ben, a század közepén a Michelin fejlesztette tovább, a hetvenes évekre pedig világszerte elterjedt volt az alkalmazásuk, a hazai Taurus-gyár az 1980-as évek elején már mezőgazdasági gépekre is gyártott radiál szerkezetű abroncsokat. Tehát az a nosztalgikus emlék, hogy 25 éve a legtöbb autó diagonál gumival lett volna szerelve, téves, a 2105-ös kocka Ladák már a gyárból radiál abroncsokkal jöttek ki.

2. Hóeke, sózógép akkor is volt

Télen így takarítottak – Népújság, 1980. november (31. évfolyam, 256-280. szám)

Megkezdte munkáját, a rendszeres tájékoztatást a KPM megyei ÜTINFORM- szolgálata is. Heves megye autósai az elkövetkezendő időben a 13-067-es telefonszámon érdeklődhetnek majd szűkebb hazájuk útviszonyai felől. A KPM egyébként a tél okozta „akadályok” elhárítására “ugrásra készen áll”. A hóekékből és sózógépekből egyelőre természetesen még csak néhány dolgozik, ezek is a Mátra, a Bükk kanyargóit járják, s ahol kell, sóznak, tisztítanak. Megyénkben húsz ilyen erőgép várja a “bevetést”. Az utakon egyelőre még nem sok munka akad, ám a köd. a nyálkás hótakaró, s az éjjel megfagyott hóolvadék arra figyelmezteti mind a hivatásos, mind a magán személygépkocsi-vezetőket. hogy körültekintőbben vezessenek.

3. A hírek nem erről szóltak... lásd előző pont

4. Elakadnak, árokba esnek

Régen is elakadtak, árokba estek az autósok, csak az autóállomány száma változott némileg az elmúlt 25 évben. 2017 végén 3 471 997 autó rendelkezett magyar forgalmival, 1989-ben ez a szám még csak 2 163 025 darab volt, csupán 1 308 972 autónyi a különbség. Lazán kapcsolódik a témához, de a régen minden jobb volt vezérfonal mellé ideillik a tény, miszerint a halálos balesetek száma 2432-ről 625-re csökkent 1990 óta. Valamit csak tudnak ezek a high-tech autók.

5. A média pánikot kelt

Ha a média nem tájékoztat az utak állapotáról, a várható időjárásról, akkor azok az autósok esnek pánikba, akik beállnak az M0-n kialakult gigantikus dugóba, amit elkerülhettek volna, ha hallják a rádióban, hogy hol a baj. Természetesen ilyen tájékoztatás régen is volt, a rádió, a tévé ugyanúgy ontotta a “rémhíreket”.

Forrás: Facebook / vezess.hu


 

h i r d e t é s