fbpx Terjednek az inváziós szúnyogfajok | CIVILHETES

h i r d e t é s

Terjednek az inváziós szúnyogfajok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Terjednek az inváziós szúnyogfajok

2021. július 03. - 10:35

 

A globális folyamatok pedig elhozhatják azokat a szúnyogfajokat Európába, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a Zika vagy a Dengue-láz.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

Az ország számos településén már most is elterjedtek az inváziós szúnyogfajok Magyarországon. Jó példa erre Barcs, ahol nagyon sok ázsiai tigrisszúnyoggal lehet találkozni, de ugyanez elmondható Budapest egyes kerületeire. A ház körül még a mostani időjárás mellett is hatékonyan szaporodnak

– mondta Kemenesi Gábor a portfolio.hu-nak. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy már hazánkban sem csak elvétve lehet találkozni ezekkel a szúnyogokkal: itt is jelen van már az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog, valamint a japán bozótszúnyog is.

A biológus arra figyelmeztetett, hogy a globális folyamatok elhozhatják azokat a szúnyogfajokat Európába, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a Zika vagy a Dengue-láz. Kemenesi már nyolc éve kutatja a Magyarországon jelenlévő csípőszúnyogokat, és arról beszélt, hogy Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz, ahol nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából.

Noha ez a betegség nem halálos, nagyon súlyos ízületi fájdalommal és lázzal jár, és okozhat tartós egészségkárosodást. Az egzotikus, trópusi vírusokat az inváziós szúnyogok is elhozhatják Európába, amelyek ezeket a betegségeket eredetileg hazájukban is terjesztik.

Kemenesi úgy véli, az inváziós szúnyogok térnyerése lassú folyamat, de egyáltalán nem dőlhetünk hátra, hiszen

egész Európában hasonló a helyzet, mint Magyarországon. Szépen lassan terejdnek, és egyre inkább elkerülhetetlenné válik, hogy ezek a szúnyogfajok mindenhol megjelenjenek.

Ráadásul megakadályozható lenne, hogy gyors ütemben emelkedjen az inváziós szúnyogfajoknak a száma, mégpedig integrált szúnyogirtási módszerrel, amelynek a biológiai gyérítés az alapja, a katasztrófavédelmi és kémiai gyérítés nem megoldás.

A virológus felhívta a figyelmet arra is, hogy a Covidot vagy a HIV-vírust nem terjesztik a szúnyogok, de rengeteg trópusi betegséget igen, így ha nem akarjuk, hogy ezek meghonosodjanak hazánkban, fel kell lépni ellenük. (24.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek