h i r d e t é s

Térkép: Dorognál brutális szmogot mértek ma reggel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Térkép: Dorognál brutális szmogot mértek ma reggel

2015. augusztus 11. - 11:26
0 komment

 

Az egészségügyi határérték százalékában 1670(!) százalékos szállópor-szennyeződést mértek kedd reggel Dorog környékén. A levegő minősége napok óta nem javul.

Dorognál nem kevesebb mint 1670 százalékos PM10-koncentrációt mértek kedd reggel – közölte az Időkép a Földművelésügyi Minisztérium óránként mért adataira hivatkozva. Az adatot az egészségügyi határérték százalékában adják meg - írja a hvg.hu.

A PM10-szennyezettség egyébként Budapesten is meghaladta kedd reggel az egészségügyi határértéket, de a dorogival nem összevethető, 108 százalékos mértékben.

A PM10-zel lényegében a levegő szállópor-koncentrációját jelölik. A szálló porszemcsék mérete 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére. Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszolképző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet.

A meteorológiai oldalon közzétett kép szerint az ország északi-középső részén koncentrálódik a légszennyezettség.

A fővárosban múlt csütörtökön szmogriadót rendeltek el, a változatlan időjárás, a kánikula és a gyakorlatilag nem létező légmozgás miatt a levegő minősége az utóbbi napokban semmit nem javult.

 

hvg.hu (Címlap: Forrás: idokep.hu)

Posted by SEJT on 2015. augusztus 11.

 

h i r d e t é s