h i r d e t é s

"Tesztek és védőfelszerelések ügye"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Tesztek és védőfelszerelések ügye"

2020. március 25. - 10:59

 

Alább olvashatják Bősz Anett a Magyar Liberális Párt - Liberálisok elnökének "Tesztek és védőfelszerelések ügye" című napirend előtti parlamenti felszólalásának szövegét, amelyben a házszabálytól való eltérés elutasításáról is szó volt.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Balra Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A politikai viták, széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány kapcsán. MTI/Kovács Tamás

Köszönöm a szót, Elnök úr!

Tisztelt Képviselőtársaim,

Mindenekelőtt, szeretnék néhány szót szólni a tegnapi napról. Az ellenzék a hétpárti egyeztetésen világossá tette, hogy amennyiben időbeli korlát kerül a törvénybe, úgy kész a kompromisszumokra. Önök ezt kategorikusan elutasították.
Kérdést szeretnék feltenni Önöknek, tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim. Ha Önök arra hivatkoznak, hogy nem tudjuk pontosan, mikor ér véget a járvány, akkor a járulékfizetési kötelezettségek elengedésének miért szabtak időbeli korlátot, június 30-át? Ha azt mondják, hogy a felhatalmazási törvényt helyes időkorlát nélkül elfogadni, akkor a hiteltörlesztési moratóriumot miért korlátozták 2020. december 31-ében?

Önök és mi is tisztában vagyunk azzal, hogy lett volna megoldás arra, hogy a parlament újra és újra, 15 naponként megerősítse a kormányt a felhatalmazásban, ha a járványhelyzet megkívánja. Az Országgyűlés Hivatalának dolgozói otthoni hozzáférést kaptak a Háztól, hogy feladataikat távmunkában végezhessék.

Van technikai háttér arra, hogy hogyan azonosítják be őket, a rendszerhez való hozzáférés idegen számára csak bűncselekmény árán lehetséges. Az ellenzéki padsorokból érkezett olyan módosítás, ami ezt kiterjesztette volna a képviselőkre, így lehetővé téve az online szavazás lehetőségét, valamint azt, hogy a veszélyhelyzet mellett, fenntartsuk a jogállami normákat és a demokratikus működést. Mi magunk is adtunk be olyan módosítót, amiben a képviselők távmunkában végezhetnék a dolgukat.

Egyáltalán nem mellékes, hogy jogászprofesszorok jelenleg arról értekeznek, hogy a kormány a jelenlegi jogi keretrendszer alapján, minden járványügyi intézkedésről határozni tud. Él tehát a kérdés, hogy miért
szükséges a felhatalmazási törvény? Sehol Európában nem kért egyetlen kormány sem korlátlan felhatalmazást, csak Önök. Ez a tegnapi nap helyes értelmezése.

Tegnap bizonyíthatták volna, hogy komolyan veszik a helyzetet, és készek egyezségre az ellenzékkel, de ehelyett, még azt is bebizonyították, hogy a járványt sem veszik komolyan, mert egy képviselőjük, elhagyva a karantént, itt ült közöttünk. Még a látszatra sem ügyeltek. Ez felelőtlenség és képmutatás.

Hogy a járványügyi védekezésről is szót ejtsek. Amikor szót kértem a mai nap reggelére, még nem érkezett meg a kormány tegnapi tájékoztatása, miszerint sikerült védőfelszerelést, maszkokat és lélegeztetőgépeket beszerezni, ami örvendetes.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy ezek mihamarabbi szétosztása is fontos. Változatlanul érkeznek a bejelentések az Orvosi Kamarához, hogy nincs elegendő védőfelszerelés. Olaszország drámája nem kis részben eredménye annak, hogy a lappangási szakaszban az egészségügyi dolgozók védőfelszerelés nélkül dolgoztak. Nem kizárt, hogy itthon is megtörténik valami hasonló.

Természetes, hogy a hazai, beazonosított koronavírusos esetek száma alacsony, hiszen rendkívül keveset tesztelünk – szembe menve ezzel az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával. Nem felejthetjük el, hogy az egészségügyi szakemberek többsége nő, sokan közülük egyedülálló anyák. Megfelelő védőfelszerelés híján, jó eséllyel válnak fertőzötté. Ha a gyermekeik otthoni felügyeletét nem tudják megoldani – márpedig számukra az otthonmaradás lehetetlen –, és az óvodák, bölcsődék, iskolák ügyeletén helyezik el gyermekeiket, ők lesznek a vírus legnagyobb hordozói.

Beláthatatlan következményekkel járhat, hogy eddig védőfelszerelés híján voltak kénytelenek dolgozni. Reménykedem abban, hogy a későn jött, de beszerzett maszkok és védőruhák mihamarabb eljutnak az egészségügyi személyzethez, szociális gondozókhoz, rendvédelmi szervekhez, kormányhivatalokhoz, mindenhová, ahol állami alkalmazott áll szemben a polgárokkal.

Tisztában vagyunk a magyar egészségügy helyzetével. Olaszországnak nálunk sokkal jobb kórházai vannak, és részükről már csak a segélykiáltások hallatszanak. A miniszterelnök tegnap azt mondta: a kormánytöbbség az ország 133 legbátrabb embere. De tudják, az igazán bátrak most védőfelszerelés nélkül is, mentik a menthetőt az egészségügyi intézményeinkben.

Köszönöm, hogy meghallgattak! 

Magyar Liberális Párt - Liberálisok


 

h i r d e t é s