h i r d e t é s

Tiltakozik a család az ítélet ellen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tiltakozik a család az ítélet ellen

2019. április 01. - 12:24

 

Újabb bizarr fejlemény borzolja annak a megtört édesanyának az idegeit, akinek egyetlen fia másfél nap pszichiátriai zártosztályos „gondoskodás” után vesztette életét. 

Hosszas jogi küzdelem és huzavona után, amelyben megállapították, hogy a fiút kezelő pszichiáter súlyosan mulasztott, a pszichiáternő most megúszni látszik a felelősségre vonást. A család tovább küzd igazáért.

 A 21 éves dunaújvárosi fiú, D. Árpád csupán másfél napot töltött a pszichiátrián, és az életével fizetett érte. Édesanyja rosszullét miatt vitte be a kórházba, ám ott a pszichiátriai osztályon helyezték el. A másnapi látogatáskor a család a fiút a zárt osztályon találta meg, kikötözve, bepelenkázva, önkívületi állapotban.

A halálra rémült anyát a pszichiátriai osztály személyzete azzal nyugtatta meg: minden rendben, ez teljesen normális menete a kezelésnek, másnapra a fiú már jól lesz. Az édesanya másnap reggel kapta a telefont a kórházból: a fia meghalt.

Az évekig húzódó jogi küzdelem végén az igazságügyi orvosszakértői vélemény megállapította, hogy a pszichiáternő többszörösen szakmai szabályszegést követett el, ami alkalmas foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megállapítására. Ennek ellenére a bíróság úgy döntött: nem szabnak ki börtönbüntetést, csupán azért, mert a pszichiáternő idős és büntetlen előéletű. Történt ez annak ellenére, hogy a Fejér Megyei Ügyészség előzőleg így fogalmazott:

A gyanúsított a felelősségét és az annak alapjául szolgáló tényeket mindvégig vitatta, a cselekmény miatti őszinte megbánásának nem adott hangot, ehhez képest nincs alap azt feltételezni, hogy az ügyészi intézkedés kedvező irányba mozdítaná a gyanúsított magatartását.

Minderre kizárólag a bírósági eljárás lefolytatása és joghátrány alkalmazása esetén van esély.

Az ügy tehát jelenleg zátonyra futott, és az édesanya nem akarja elhinni, hogy egyetlen fia hirtelen és megalázó haláláért senki nem kap érdemi büntetést; az az ember, akiről a nyomozás megállapította, hogy felelős a történtekért, nyugodtan elsétálhat. A tragédia óta a család szétesett, a szülők azóta sem találnak lelki nyugalmat.

Az édesanya kétségbeesésében most a nyilvánossághoz fordul, és jogi képviselőjükkel tovább keresik a lehetőséget, hogy ezt a döntést ne hagyják annyiban.

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

Közép-Európa Alapítvány


 

h i r d e t é s