h i r d e t é s

Tilthatja a Facebook a politikai hirdetéseket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Tilthatja a Facebook a politikai hirdetéseket

2023. március 30. - 13:20

Az Európai Unión belül már végső fázisba érnek a tárgyalások a digitális platformokon futó politikai hirdetésekre vonatkozó szabályokról. A Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta magától törölheti a politikai tartalmakat, mert túl szigorú lesz az új rendszer.

Forrás: Freepik

A Meta Platforms vezetői a politikai hirdetések egész Európára kiterjedő vállalati tilalmáról tárgyalnak, mivel aggódnak amiatt, hogy a Facebook és az Instagram nem lesz képes megfelelni az online kampányokat célzó, közelgő uniós szabályozásoknak - jelentette csütörtökön a Financial Times.

Az ügy előzménye, hogy még február elején döntött arról az Európai Parlament, hogy szigorítanak a politikai hirdetésekre vonatkozó szabályozáson. Az EP-képviselők többek közt azt javasolták, hogy TILTSÁK MEG A NEM UNIÓS SZÉKHELYŰ SZERVEZETEKNEK A POLITIKAI HIRDETÉSEK FINANSZÍROZÁSÁT AZ EU-BAN.

Biztosítanák, hogy az állampolgárok, az illetékes nemzeti hatóságok és az újságírók könnyen hozzáférjenek a politikai hirdetésekkel kapcsolatos információkhoz. Javasolták továbbá egy online adattár létrehozását az összes online megjelent politikai hirdetés és a kapcsolódó adatok nyilvántartására.

Az uniós törvényhozók célja a választások alatti félretájékoztatás elleni fellépés. Ezért a javasolt szabályok értelmében ha a célzott politikai hirdetésekről nem vezetnek megfelelő adatbázist a cégek, a jogsértésekért a globális forgalmuk akár 4%-át elérő bírságokat kell fizetniük.

A Meta vezetői attól tartanak, hogy az uniós tervek szerinti politikai hirdetések meghatározása túlságosan tág lesz, így könnyebb lesz elutasítani minden fizetett politikai kampányt a vállalat oldalain. Az EP-képviselők például korlátoznák a kormányok társadalmi célú hirdetésnek, vagy tájékoztatásnak álcázott bújtatott kampánytevékenységét is.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben figyelmeztette a Facebook anyavállalatát, a Metát, hogy megsérti az uniós trösztellenes jogszabályokat, mivel torzítja a versenyt az online apróhirdetési piacokon, és visszaél erőfölényével. Vagyis a Metát több irányból is támadják Brüsszelből, ezért óvatosabbak akarnak lenni, nem kockáztatnak a politikai hirdetések esetében. (Portfolio)