h i r d e t é s

Titkos sportberuházásra költ újabb milliárdokat a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Titkos sportberuházásra költ újabb milliárdokat a kormány

2018. december 03. - 16:23

 

A kormány 1,9 milliárd forintot csoportosított át sportberuházásokra, a részleteket azonban titkosították.

Forrás: nepszava.hu

A hvg.hu szerint a csillebérci Hosszú Katinka Sportakadémiáról lehet szó, a telepet az állam 300 millió forintos felárral szerezte meg. A sportoló a fejleményekről nem tud semmit.

A minősített adatok védelméről szóló törvény rendelkezéseire hivatkozva nem árulta el a hvg.hu -nak Bártfai-Mager Andrea állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya, hogy milyen sportcélú beruházásra költ az állam újabb milliárdokat. A kabinet ugyanis egy határozattal 5,8 milliárd forintot vett el az uniós pályázatokhoz szánt források keretéből, 3,8 milliárdot eszközbeszerzésre, 1,9 milliárdot pedig sportcélú ingatlanvásárlásokra és -beruházásokra tett át - derül ki a portál cikkéből.

A portál szerint vélhetően a Csillebérci Szabadidőközpont helyére szánt, Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszóról elnevezendő sportakadémia felépítéséhez kell a pénz. A területet az állam - pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) - 2017-ben szerezte meg 1,8 milliárd forintért a Magyar Úttörők Szövetségétől és egy magáncégtől, s azt a tranzakciót is titkosították. A vásárlást pedig ugyanabból a költségvetési kalapból fedezte az MNV Zrt., ahová most az 1,9 milliárd forint került.

A tervezett sportakadémiáról csak annyit közölt a Nemzeti Sportközpontok (NSK) a portállal, hogy az előkészítési fázisok megvalósítását megkezdte, az előírt feladatok végrehajtása folyamatban van, ami azért meglepő, mert a kormányhatározat szerint az előkészítési fázisokat 2018 áprilisában le kellett volna zárni.

Hosszú Katinka sajtófőnöke szerint ők nem tudnak semmit az ügyről. Az előkészítési fázisokra a kormány annak idején 116 millió forintot csoportosított át.

Ugyanakkor lehetséges, hogy az 1,9 milliárdos, titkosított adatot érintő beruházásnak semmi köze Csillebérchez. A szóban forgó keret eredetileg a 2017-es költségvetésnek sem volt része, a kormány abban az évben, menet közben hozta létre, és év végéig - részletekben - 26,9 milliárd forintot pakolt bele. A jelek szerint ad hoc sportingatlanos kifizetésekre használják - írja a portál.

További részletek itt. (napi.hu)


 

h i r d e t é s