h i r d e t é s

Titoktartásra kötelezték a debreceni gazdákat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Titoktartásra kötelezték a debreceni gazdákat

2018. augusztus 30. - 06:36

 

Csereterületeket kaphatnak azok a gazdák, akiknek a földjén épül majd a BMW gyára Debrecenben. 

 

Kismacs és Nagymacs környékére tervezik az új ipari parkot, amelynek költségeit a BMW majd megtéríti. A gazdák sokat tudnak, de hallgatnak, mert titoktartásra kötelezték őket. Így csak az a biztos, hogy csütörtökön a közgyűlés meghozza a döntést a debreceni BMW-gyár ügyében.

Háromszáz hektár földterületet vásárolna a tervek szerint Debrecen önkormányzata, hogy abból tudjon cserealapot létrehozni azoknak a földtulajdonosoknak, akiket érint majd a BMW-gyár építése. „Körülbelül háromszáz hektár olyan mezőgazdasági termőterület van a látóterünkben, amelyet szeretnénk megvásárolni részben a magyar államtól, részben a város egyik cégétől. 49,9 százalékos részesedésünk van az AKSD Kft-ben, amely tulajdonosa egy összességében 153 hektáros termőterületnek” – mondta Papp László, Debrecen polgármestere.

A német gigacég 1 milliárd euróból kíván a városban gépjárműgyártásba kezdeni, amivel legalább ezer új munkahelyet hoznak létre. Az ehhez szükséges területet már kinézték, de itt nagyon jó minőségű, magas aranykorona értékű földek vannak.

Az ígéretek szerint a mostani tulajdonosokat nem éri kár a cserével.

„Ez a terület a mi információink szerint közel azonos aranykorona értékű, és bízunk benne, hogy ez a gazdáknak meg fog felelni. De erről nekünk semmi információnk nincs. Ez majd a gazdáknak lesz a konkrét információja, amikor találkoznak ezzel a megkereséssel”

– fogalmazott Madarasi István szocialista önkormányzati képviselő.

A DK helyi képviselője is úgy véli, jó gondolat, hogy a város csereföldeket ajánl fel a gazdáknak. „Az, hogy ez hogy valósul meg, már más kérdés. Ezzel kapcsolatban vannak fenntartásaim, de nyilvánvalóan megelőlegezem a bizalmat a város vezetésének” – tette hozzá Varga Zoltán.

Az eddig kiszivárgott információk szerint a gyár területét a BMW pontosan kijelölte. Ezeket a földeket kell Debrecen önkormányzatának megszereznie, majd ki kell alakítania a teljes infrastruktúrát. Erre 44 milliárd forintos hitelt vesznek majd fel, de ezt a német cég tejes egészében megtéríti majd. A területekkel kapcsolatos lépésekről csütörtökön dönt az önkormányzat.

atv.hu


 

h i r d e t é s