h i r d e t é s

Tíz magyar polgármester levelet írt Vera Jourovának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tíz magyar polgármester levelet írt Vera Jourovának

2020. október 07. - 06:04

 

Uniós pénzekről van szó.

Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke és Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke - Forrás: Věra Jourová / Twitter

Budapest mellett több magyar önkormányzat kezdeményezi, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azt a törekvést, hogy a támogatásoknak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország, így nyílt levelet írtak Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke részére. - írja a 24.hu

z aláírók a következők:

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
  • Nyirati Klára, Baja polgármestere
  • Nemény András, Szombathely polgármestere
  • Csőzik László, Érd polgármestere
  • Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
  • Péterffy Attila, Pécs polgármestere
  • Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
  • Lengyel Róbert, Siófok polgármestere
  • Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere és
  • Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A levélben többek közt azt írták:

"Fontosnak, sőt elengedhetetlennek tartjuk, hogy az Európai Unió ne csak a kommunikációjában, de tetteiben is érvényesítse a magától értetődőt, miszerint a mindenkori magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, így az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatos megjegyzések sem vonatkoztathatóak minden magyarra."

A polgármesterek elengedhetetlennek tartják, hogy az ország és jelenlegi kormánya közötti különbségtétel ne csak az Európai Unió kommunikációjában, de a döntéseiben is érvényre jusson.

"Van módja annak, hogy az Európai Unió egyszerre kérhesse számon az Orbán-kormányon az európai normák betartását, és közben támogassa Magyarországot, a magyar embereket a gazdasági válság idején. Erre ad lehetőséget, ha a támogatásokat az önkormányzatokon keresztül juttatjuk el a magyar emberekhez" – hangsúlyozták.

A városvezetők könnyen kialakítható mechanizmusok bevezetését szorgalmazzák, amelyek "megteremtik annak lehetőségét, hogy a települések a fenntarthatósági célú forrásokra közvetlenül pályázhassanak, ezzel is segítve településeik polgárai mellett az EU stratégiai céljainak megvalósítását".

"A magyar önkormányzatok készen állnak településeik lakóinak megsegítésére úgy, hogy közben a jogállami kritériumokat és az európai normákat is érvényesítik" – húzták alá a levélben.


 

Kommentek

h i r d e t é s