h i r d e t é s

Tizenhárom ember fagyott halálra szeptember óta

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tizenhárom ember fagyott halálra szeptember óta

2018. november 19. - 18:59

 

A hajléktalantörvény október 15-i életbelépése óta hatan haltak meg. A hideg pedig még csak most hétfőn érte el az országot.

Forrás: MTI

A Magyar Szociális Fórum (MFSZ) hétfői tájékoztatása szerint:

  • Magyarországon tizenhárman fagytak meg szeptember óta,
  • hatan közülük a törvény október 15-i életbelépése óta,
  • nyolcan fűtetlen otthonukban hunytak el,
  • öten pedig a szabadban.

Hétfőn Simó Endre, az MSZF alapítója a Bakáts téren egy sajtótájékoztatón azt mondta, „a törvény nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket. A hajléktalanságot nem lehet tiltással megoldani, a szegénységet pedig nem lehet rendőri módszerekkel felszámolni. A Magyar Szociális Fórum a hajléktalan-törvény visszavonását követeli” – írta a hvg.hu.

Szepesi Tibor hajléktalan nyugdíjas felhívta a figyelmet a „potenciális hajléktalanok tömegére”, nevezetesen azokra, akiket kilakoltatás, és egzisztenciavesztés fenyeget. Nehéz bejutni a hajléktalanszállásra, s bár elvileg ingyenes, díjat kell fizetni. A valóság elfedése nem változtat a helyzeten, nem oldja meg a társadalmi problémát – mondta, a kormány eltussoló politikájára célozva. A hajléktalanságot csak politikai akarattal, a kilakoltatások leállításával, lakásépítéssel és lakáshoz juttatással, a lakhatási jog törvénybe iktatásával lehet megoldani – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A következő szakaszába lépne a hajléktalanok eltüntetése a közterületről: Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjaiban éjszakára fizikailag is lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után – ez derült ki hétfő reggel a hvg.hu birtokába került kormányzati előterjesztésből. A javaslat így jelentősen átalakítaná a fővárosiak életét, hiszen a gyalogosok csak a felszínen kelhetnének át, az autósoknak új zebrákat, lámpákat kell megszokniuk. Egy új, nagy hajléktalanotthon is létrejönne Újpesten a beteg, idős, önellátásra már képtelen otthontalanoknak – már ha a kormány rábólint a százmilliós nagyságrendű tervekre.

Azóta az is kiderült, az ötlet személyesen Tarlós Istvántól származik. Közölte, az előterjesztést a kormány nem tárgyalhatja nélküle, mert fővárosi érintettségű, és az ügyben a fővárosi közgyűlésnek is határoznia kell. A főpolgármester hozzátette, hogy még gondolkodik, hogyan és mikor érdemes lépni az ügyben, mert amikor mínusz van, az speciális helyzet.

Ráadásul hétfőn lecsapott a hó Magyarországra, megérkezett a tél, még hidegebb lesz. (veszpresszo.hu)


 

h i r d e t é s