h i r d e t é s

Tizenöt hónapja tudhatott a kormány a Tiborcz-ügyről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tizenöt hónapja tudhatott a kormány a Tiborcz-ügyről

2018. február 21. - 12:10

 

Egy másik szervezet is vizsgálta a közvilágítási pályázatokat. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu Fotó: Tóth Gergő

Titkosította a kormány azt a 2016 decemberében készült anyagot, amiben egy, az uniós pályázati pénzek felhasználását ellenőrző szervezet vizsgálta a kalocsai közvilágítási projektet – amit hogy, hogy nem az Elios Innovatív Zrt. nyert meg.

Majdnem másfél éve, 2016 decembere óta tudhatta a kormány, hogy komoly baj van a Tiborcz István egykori cége által bonyolított közvilágítási projektekkel, ugyanis az Európai Támogatásokat Auditáló Főosztály (EUTAF) már 2016 októberében vizsgálatot indított az egyik beszerzés – nevezetesen a kalocsai – kapcsán.

(Az EUTAF a Nemzetgazdasági Minisztérium keretein belül működő, de önálló szervezet, amely a hazai szervektől és az irányítóhatóságoktól teljesen független.) És decemberre – magyarázta Tóth Bertalan – le is zárta a kutakodást. Csakhogy – figyelmeztetett az MSZP-frakcióvezetője – annak eredményét a kormány titkosította. Hogy miért, arra nincs válasz. De lehet, ugyanis Tóth Bertalan közérdekű adatigényléssel fordul a gazdasági tárcához, hogy tegye publikussá az EUTAF vizsgálatát.

A szocialista politikus okkal remélheti, hogy megkapja, ugyanis egy elsőfokú bírósági ítélet épp most kötelezte Varga Mihály minisztériumát, hogy adja ki az OLAF magyarországi koordinációs irodájának éves jelentéseit. Amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium is megkapott, így ezek a papírok szintén azt igazolhatják: a kabinet igenis értesült a miniszterelnök vejéhez köthető cég körül kavargó visszásságokról, melyek miatt most 13 milliárd forintnyi támogatást visszafizettetne az OLAF. (A szervezet egyébként összesen mintegy 40 ügyben vizsgálódik.)

Beszédes fellebbezés

Tizenöt napja van az említett bírósági ítélet szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy kiadja az OLAF koordinációs irodájának jelentéseit. Ha nem teszi, okkal feltételezhető, hogy titkol valamit a kormány Tiborcz-ügyben.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s