fbpx Több angol iskola menzáját arcfelismerő rendszerrel szerelik fel | CIVILHETES

h i r d e t é s

Több angol iskola menzáját arcfelismerő rendszerrel szerelik fel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több angol iskola menzáját arcfelismerő rendszerrel szerelik fel

2021. október 18. - 13:27

 

A gyorsabb fizetést remélik a nagy testvértől.

A kép illusztráció! - Forrás: Hampton College

Financial Times számolt be róla, hogy hétfőtől kísérleti jelleggel a skóciai North Ayrshire kilenc iskolájában arcfelismerő rendszerrel szerelik fel a menzákat, hogy gyorsabbá váljon a fizetés az ebédért. Az ötlet eredetileg még a járvány miatt merült fel, hiszen így csökkenteni lehet az érintkezések számát, de azóta az ebédeltetés felgyorsítását remélik tőle.

Mint az EnGadget írja, mind az iskolák, mind a rendszert szállító CRB Cunningham azt ígéri, hogy figyelni fognak a privacy- és biztonsági szempontokra, és hogy a rendszer nem fogja élőben leolvasni pásztázni a tömeget az arcok után, hanem csak az előre betáplált arcmintákat fogja összevetni az előálló diákokéval. Az iskolákban ujjlenyomatolvasó rendszereket már eddig is használtak, így ez csak egy újabb lépés a teljesebb biometrikus megfigyelés irányába. A körzeti tanács tájékoztatása szerint az érintett szülők 97 százaléka jóváhagyta a rendszer működését.

Ugyanakkor nem örülnek a tervnek azok a brit szervezetek, melyek a túlzott megfigyeléstől és a biometrikus adatokkal való visszaéléstől félik az állampolgárokat. Az egyik komoly aggodalmuk, hogy az iskolai bevezetése az arcfelismerésnek csak megszokottá, elfogadottá teszi a dolgot, azaz akik már gyerekként azt szokják meg, hogy a napi ügymenet része az arcuk folyamatos leolvasása, azok később se fognak ez ellen szót emelni. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek: 

 

Kommentek

h i r d e t é s