h i r d e t é s

Több gyógyszer és vakcina hatásos lehet a majomhimlő ellen

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Több gyógyszer és vakcina hatásos lehet a majomhimlő ellen

2022. május 25. - 06:47

Ezek az oltások, gyógyszerek hatásosak a majomhimlő ellen Az Európában is terjedő majomhimlő kórokozója teljesen más, mint az elmúlt évek világjárványát előidéző koronavírus – mondta Kemenesi Gábor virológus. 

Forrás: DADO RUVIC/REUTERS

A himlővírust több ezer éve ismeri az emberiség, szakértők szerint több gyógyszer és vakcina hatásos lehet ellene, tehát pánikra semmi ok.

Amikor 2020 tavaszán a koronavírus-járvány elkezdett gyors ütemben terjedni, az emberiségnek még nem voltak rendelkezésre álló vakcinák, amikkel be lehetett volna oltani a lakosságot. A meglehetősen fertőzőképes vírust csak úgy lehetett kordában tartani, ha az emberek betartották a szigorú intézkedéseket és az új, sokszor idegtépő játékszabályokat. 

Az elmúlt két év feszengése sokakban hagyott nyomot, a többséget már attól is kirázza a hideg, ha valahol maszkot lát, lezárásokról, korlátozásokról vagy karanténról pedig már végképp nem akar senki hallani.

Talán ez az érzékenység az, ami miatt a korábbiaknál sokkal lendületesebben terjedő majomhimlő rövid idő ekkora aggodalmat tudott kiváltani a közvéleményben.

A koronavírus és a majomhimlő között nagyon sok különbség van, a két vírus teljesen máshogy hat az emberi szervezetre, de ami a legfontosabb: teljesen máshogy fertőznek. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi karának adjunktusa az rtl.hu-nak elmondta, hogy bár a helyzet hasonlónak tűnik, mint az új típusú koronavírus esetében volt, semmiképp nem kezelhetjük egy lapon a két vírust.

A himlővírusokat sok ezer éve ismeri az emberiség, a rettegett fekete himlő meghatározta szinte az egész történelmet. A fekete himlő azért is volt különleges, mert csak az ember volt a gazdája, állatok közt nem terjedt, éppen ezért is lehetett eltörölni a Föld színéről védőoltásokkal.

A fekete himlőn kívül még egy sor himlővírus létezik, amelyek például ízeltlábúakban, madarakban, tehenekben és majomfélékben fordulhatnak elő. Mindezek közül a majomhimlő az, ami a fekete himlő teljes visszaszorítása után az emberre leginkább veszélyes himlővírussá lépett elő.

– mondta Kemenesi.

A virológus által említett fekete himlő azért is fontos, mert a súlyos betegség elleni védőoltás megvéd a majomhimlővel szemben is.

Az Egyesült Államokban két oltóanyag van készleten, amelyek használatát a himlő ellen az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóvá hagyta. Az NBC cikke szerint ezeket a vakcinákat az amerikai kormány a szeptember 11-i terrortámadás után halmozta fel, mert attól tartottak, hogy a terroristák biológiai fegyvereket is bevetnének a lakosság ellen. 

A szakértők szerint ezek az oltások védelmet nyújtanak a majomhimlő ellen is, bár az egészségügyi hatóságok csak az egyiket, a Jynneos vakcináját hagyták jóvá. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ tisztviselői hétfőn közölték, hogy több mint ezer adag Jynneos-vakcina azonnal kiosztható azoknak a személyeknek, akik bizonyítottan kapcsolatba kerültek igazolt fertőzöttekkel. 

Az NBC kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államokban akár 100 millió vakcina is rendelkezésre állhat, ha kitörne egy globális világjárvány.

Ezen kívül a hatóságok két kezelésre alkalmas készítményt hagytak jóvá, az egyik a Tecovirimat, amelyet többek között TPOXX márkanéven fut az Egyesült Államokban.

A TPOXX egy vírusellenes gyógyszer, amely olyan orthopoxvírusok ellen hat, mint a himlő – és feltehetően a majomhimlő. A másik gyógyszer a Tembexa, amit tablettaként és belsőleges szuszpenzióként is lehet használni himlő kezelésére. A Tembexát már régóta alkalmazzák himlős betegeknél, ez volt az első olyan himlővírus-ellenes gyógyszer, amelyet minden korcsoportban engedélyeztek, beleértve a csecsemőket és a diszfágiás (nyelési nehézséggel küzdő) betegeket.

Grant McFadden, az Arizonai Állami Egyetem Immunterápiás, Vakcinák és Viroterápiás Központjának igazgatója felhívta a figyelmet, hogy még nem hagyták jóvá a himlő ellen javallott gyógyszerek mindegyikét a majomhimlő kezelésére, viszont ezeket a készítményeket már tesztelték majmokon.

Számunkra jó jel, hogy ezekben az esetekben sikeresen meggyógyultak az alanyok

– mondta McFadden.

A koronavírussal ellentétben a majomhimlő jeleit korán észre lehet venni, a betegség pedig előrehaladott állapotban éri el fertőzőképességének maximumát. További jó hír még, hogy a majomhimlő nem képes olyan gyorsan mutálódni, mint a koronavírus. Rossz hír viszont, hogy mivel a himlő már legyőzött betegségnek számít, így sok helyen abba is hagyták a lakosság immunizálását a vírus ellen. A himlő ellen oltatlanok nagyobb veszélynek vannak kitéve, a szakértők szerint ezért terjedhet most az elmúlt évtizedeknél jóval gyorsabban a ragály.

A járványügyi szakemberek egyöntetűen állítják, hogy a fertőzöttekkel érintett emberek oltásával megfékezhető a majomhimlő terjedése. (rtl.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s