h i r d e t é s

Több mint 100 milliárdot kérhet vissza tőlünk az EU

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több mint 100 milliárdot kérhet vissza tőlünk az EU

2018. június 18. - 07:38

 

Olyan szabályosan és törvényesen épül Völner vasútja (is), hogy összesen 27 milliárd forint megvonását javasolják az auditorok.

Itt nem brüsszeli támadásról van szó fideszes barátaim, hanem rendszerszintű szabálytalanságokról. Lehet ellopódott a pénz...

Több mint százmilliárd forint uniós támogatást kérhet vissza az Európai Unió a pályázati szabálytalanságok - írja a 24.hu.

A portál információi szerint az uniós ellenőrök 29 közbeszerzési eljárásból 25-ben találtak súlyos szabálytalanságokat. Emiatt az uniós támogatások 10,6 százalékát kérheti vissza Brüsszel.

Csakhogy a portál szerint lényegesen nagyobb is lehet ez az összeg, ugyanis fél tucat rendszerszintű szabálytalanságot is találtak, ezért az összes operatív program közbeszerzéseit át kell vizsgálni. Ilyen volt például az Esztergom-Budapest vasútvonal felújítása. Emellett – többek között – azt is kifogásolják, hogy 4,8 milliárd forintos keretszerződést kötöttek jogi segítségre, hogy szabályosan használják fel az uniós támogatásokat.

Játék az előleggel

Az eljárásokat még a 2015. november előtti szabályoknak megfelelően írták ki, 30 százalék előleggel, a nyerteseknek viszont már a 2015. november utáni új szabályozás alapján 50 százalékra módosították az előleget. Az uniós logika szerint sérült az esélyegyenlőség, a magasabb előleg ismeretében többen pályáztak volna  a munkáért, ami a versenynek és így a vállalási árnak is jót tett volna.


 

h i r d e t é s