h i r d e t é s

Több, mint 3 tonna fémhulladékot foglalt le a NAV

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Több, mint 3 tonna fémhulladékot foglalt le a NAV

2015. március 14. - 12:43
0 komment

 

Több mint három tonna, szabálytalanul felhalmozott fémhulladékot foglaltak le Budapesten és Pest megye több településén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, a kiszabott bírságok összege meghaladja a hárommillió forintot - közölte a NAV szombaton az MTI-vel.

A pénzügyőrök a fővárosban és környékén, több településen is végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, főként magánszemélyek ingatlanán, amelyek az ott tárolt nagy mennyiségű fémhulladék miatt váltak gyanússá.

A jogszabály alapján - "személyes tulajdonú ingatlanon maximum három köbméter, kizárólag a háztartásban keletkező fémhulladékot lehet tárolni."

Számos esetben találtak az engedélyezettnél nagyobb mennyiségű fémet, ezekről egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy nem keletkezhettek a háztartásokban, hanem valószínűleg illegális tevékenységből származnak.

A szabálytalanul felhalmozott fémhulladékot minden esetben lefoglalták - írta a hatóság. Közölték még, hogy emellett közúti ellenőrzések alkalmával is találkoztak szabálytalan fémszállítással. Fémkereskedelmi engedélyköteles anyag csak a megfelelő okmányok birtokában szállítható, ami több ellenőrzött szállítmány esetében nem állt rendelkezésre.

A szabálytalanul szállított engedélyköteles anyagokat szintén lefoglalták.

A pénzügyőrök illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt több mint három tonna fémet - többek közt vasat, rézkábelt és alumíniumforgácsot -, illetve különböző fémhulladékokat foglaltak le. Eddig több mint 3,2 millió forint bírságot szabott ki a NAV.

 

MTI (Fotó: martinmetals.eu, illusztráció)


 

h i r d e t é s