h i r d e t é s

Több százezer panaszkönyv mehet a kukába

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Több százezer panaszkönyv mehet a kukába

2018. október 03. - 06:57

A kormány kidolgozta azokat az ágazati törvénymódosítási javaslatokat, amelyeket életbe kell léptetni a GDPR megfelelő alkalmazásához.

A kép illusztráció! - Forrás: pecsma.hu

A salátatörvény tervezete – mert sok területet érint – a vásárlók könyvének szabályait tartalmazó kereskedelmi törvény módosítását is előkészíti. Ezt azzal indokolja, hogy a vásárlók könyvének a már bejegyzést tartalmazó részeit úgy kell kezelni, hogy az megfeleljen az adatvédelmi kötelezettségeknek. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a vásárló, amikor bejegyzést ír a vásárlók könyvébe, nem láthatja, ki és mit írt be előtte – írja a blokkk.com.

Az új szabályok a kihirdetést követő 15. napon lépnének hatályba. Csak az a kérdés, hogyan lehet majd az új szabályt a gyakorlatban megvalósítani. A lap ehhez ad néhány tippet:

  • új típusú vásárlók könyve kell, amiből a bejegyzések másolatait a boltos kitépi, és persze elteszi, így lehet nyomtatni újakat, de ehhez 15 nap azért majd kevés lesz,
  • engedik a jelenlegi vásárlók könyvének megtartását, de a régi bejegyzések másolatait ki kell szedni valahogyan belőle, és nyilván a jövőbeni bejegyzés-másolatok sem maradhatnak benne: ezt persze óvatosan kell csinálni, egyszerűen tépdesni nem lehet a lapokat (nem erre készültek), de egy olló is megteszi (a kormány most nagyon ráhajtott a környezetvédelemre, tehát ez egy kézenfekvő megoldás is lehet, és majd a betelt vásárlók könyvét válthatja egy újabb típusú),
  • félbe is lehet hajtani a bejegyzés-másolatokat, ami kicsit pepecselős, de a célnak megfelel, viszont figyelni kell a vásárlót az új bejegyzés készítés közben, hogy ne leselkedjen a korábbiakban (összetűzni, ragasztani az ellenőrzések miatt nem lehet).

A vásárlók könyvének száma a szolgáltatóhelyek száma alapján 200 ezer körül mozoghat. Ezekhez kell majd a közeljövőben hozzányúlni valamilyen módon. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!