h i r d e t é s

Többen haltak meg az elmúlt hetekben, mint amit eddig tudtunk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Többen haltak meg az elmúlt hetekben, mint amit eddig tudtunk

2020. május 31. - 09:31

 

Az elmúlt hetek halálozási adatait felfelé korrigálták Magyarországon, ami a KSH tájékoztatása szerint azzal függ össze, hogy "az előző hetek adatai az Elektronikus Anyakönyv rendszerben folyamatosan változnak, a később anyakönyvezett esetekkel kiegészülnek".

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

Az elmúlt időszakban a KSH heti adatsort tett közzé arról, hogy hányan haltak meg idén Magyarországon, miután egyre nagyobb érdeklődés övezi a koronavírussal kapcsolatos megbetegedési és halálozási híreket. A hivatal elkészítette az elmúlt évek adatsorait is, így összehasoníthatóvá vált, hogy az elmúlt évekhez képest idén hányan veszítették életüket. Számos országban jelentősen megnőtt a halálozások száma a szokásoshoz képest, hazánkban azonban visszafogott változásokat láthatunk.

Az adatokból kiderült, hogy az év első két hónapjában kevesebben haltak meg, mint tavaly, márciusban azonban már többen. Az is kiderült, hogy a koronavírus-járvány kirobbanásának időszaka után meghaladták a halálozási adatok a tavalyi év azonos időszakában mért szintet. A 17. és 18. héten azonban újra kevesebben hunytak el, mint 2019-ben ilyenkor.

Ezen a héten arra lettünk figyelmesek, hogy a korábbi hetek halálozási adatait felfelé korrigálták. Volt olyan hét, ahol tíz alatti volt a felfelé korrekció, azonban olyan hetet is láthattunk, ahol több tucat. A legnagyobb korrekció a 16. hetet érintette, ahol a korábban közölt adathoz képest már 81-gyel több halálesetet látunk.

A halálesetek számának utólagos emelkedésével kapcsolatban felkerestük a KSH-t is, akik az alábbi választ adták a kérdésünkre: "a heti halálozási adatok előállítása az anyakönyvezett haláleseteknek száma alapján történik. Az előző hetek adatai az Elektronikus Anyakönyv rendszerben folyamatosan változnak, a később anyakönyvezett esetekkel kiegészülnek. Jelentősebb változás a közölt utolsó hetek adatit érintheti. Ezért a közölt adatok előzetesek."

A magasabb friss halálozási adatok mellett sem változott az a kép, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány nem szed annyi áldozatot, hogy az észrevehető nyomot hagyjon a statisztikákon. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s