h i r d e t é s

Többfelé leszakadt az ég

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Többfelé leszakadt az ég

2018. május 25. - 06:30

 

A következő napokban is többfelé lehetnek zivatarok, közben további melegedésre van kilátás: a hétvégén lesznek olyan helyek, ahol a hőmérséklet eléri a 30 fokot! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés. Helyenként kialakulhat egy-egy zápor. 

Délután napos időszakok is lesznek, de közben tovább növekszik a gomolyfelhőzet. Többfelé kell záporra, illetve néhol felhőszakadással, jégesővel kísért zivatarra számítani. Mérsékelt lesz a déli szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között alakul.

Szombaton a többórás napsütést időnként felhősödés zavarja, elsősorban északon és nyugaton fordulhat elő zápor. Megélénkül a keleti szél. Kora délután 24, 29 fok várható.

Vasárnap a sok napsütést csak gomolyfelhők zavarják, helyenként frissítő zápor is lehet. A délkeleti szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken az erősen változékony, sokfelé fülledt, csapadékos időben nem érvényesül fronthatás, de megterhelő lesz a humánmeteorológiai helyzet. - írja a meteoklinika.hu

Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, a hangulata is negatív irányba változhat. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is. Ugyan nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban több fokkal melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket, például az intenzívebb sportolást is inkább halasszák későbbre. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ezért tartózkodjanak zárt térben a vihar elvonulásáig!

A tartós terhelés ellen könnyű érkezéssel is védekezhet, egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát ás a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

A csapadék és a változékony idő jót tett az allergiásoknak, a legtöbb helyen ugyan csak kissé, de csökkent a pollenterhelés. Jelentős romlás nem várható még egy ideig, a mostanában a legtöbb panaszt okozó pázsitfűfélék virágporának légköri koncentrációjában sem számíthatunk további dúsulásra, habár mennyiségük eléri a magas szintet.

Időben és térben változékony lesz az UV-sugárzás, fontos a megfelelő bőrvédelem.

Az utakon a türelmetlenség mellett a figyelmetlenség és a kialvatlanság is nagy problémát jelenthet, mindez pedig a veszélyes időjárási körülményekkel párosulva rendkívül megnöveli a balesetveszélyt. A vízátfolyásokra különösen ügyeljen, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s