h i r d e t é s

Tömeglázadásnak minősítették a moszkvai tüntetést

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tömeglázadásnak minősítették a moszkvai tüntetést

2019. július 31. - 06:46

 

Tömeglázadásnak minősítette a július 27-i moszkvai tüntetést az orosz nyomozati bizottság. - írja az Euronews

Rendőrök verik a tüntetőket - Forrás: Euronews

Ez azt jelenti, hogy a résztvevők ellen büntetőjogi eljárást lehet indítani. Oroszországban akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság ilyen bűncselekmények esetén. A bizottság a közrend súlyos megsértésével, a biztonsági erők elleni erőszakkal és a moszkvai körgyűrű forgalmának akadályozásával vádolja a tiltakozókat.

A moszkvai polgármester azt mondta, a rendőrségnek és a Nemzeti Gárdának kellett beavatkoznia, hogy helyre állítsák szombaton a rendet, és ezért köszönetet is mondott nekik.

Eközben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala aggodalmának adott hangot, szerintük ugyanis túlzott erőszakkal léptek föl a tüntetők ellen Moszkvában szombaton, és emiatt több mint 70 ember megsérült.

- Azt kérjük az orosz hatóságoktól, hogy engedélyezzék azt, hogy az emberek szervezhessenek és részt vehessenek békés megmozdulásokon, korlátozások nélkül, a nemzetközi emberi jogi normák által megengedett módon. Oroszországban, mint bárhol máshol, a rendőri erő alkalmazásának mindig arányosnak kell lennie a fenyegetéssel, ha van ilyen, és csak végső intézkedésként szabad alkalmazni azt. Ez alapelv - fogalmazott a hivatal szóvivője, Rupert Colville.

A nemzetközi szervezet arra is rákérdezett, hogy az orosz hatóságok valóban megvonták-e több ellenzéki és független jelölttől az oroszországi őszi önkormányzati választásokon való indulás jogát. (euronews.com)


 

h i r d e t é s