h i r d e t é s

Tornádó pusztított Csehországban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Tornádó pusztított Csehországban

2021. június 25. - 06:17

Aldozatok is vannak és több száz sebesült

Forrás: Martin Marek / Twitter

Tornádó pusztított Csehország és Szlovákia határán, eddig 200 sérültről számoltak be a hatóságok, de halálos áldozatok is vannak. Hodonín településén fákat tépázott meg, kerítéseket bontott le és házakat zúzott szét. A Reuters szerint F3-F4-es szintű lehetett, és 267-322 km/h-s szelekkel járt. A Blesk azt írja, hogy a hodoníni kórház halálos áldozatokról is beszámolt, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan vesztették életüket. Ugyancsak ezt erősítette meg a cseh közszolgálati televíziónak (CT24).

A 24 ezres lélekszámú Hodonín pont a cseh-szlovák határon található, Komáromtól alig 167 kilométernyire.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, hogy egy frontrendszer lassan halad a kontinens belseje felé, és tőlünk nyugatra és északnyugatra heves zivatarokat okoz.

"Ezek esetenként rendszerekbe szerveződnek, és bizony nem egy helyen komoly károkat is okoznak. A frontrendszer már a »kertek alatt jár«: ma a kora esti órákban már szinte a szomszédban, a Csehország és Szlovákia határán fekvő Hodonín településén hagyott maga után jelentős károkat egy tornádó."

Hodonín alpolgármestere azt mondta, hogy a tornádó letépte egy sportközpont tetejét és kárt tett egy atlétikastadionban és egy idősek otthonában. Több bentlakó is megsérült, ki kellett üríteni az épületet. A vihar a helyi állatkertet is megtépázta: fákat döntött ki, kerítéseket tépett le, a kutyamenhely-részleget teljesen lerombolta. Az állatkert igazgatója szerint az állatok túlélték a rombolást. A szél egy buszt is felborított, a balesetben legalább négyen sérültek meg.

 

Csehország több pontján is nagy vihar volt, a Deník szerint a szokatlanul nagy jégdarabok komoly károkat okoztak. Autókat vertek szét, és a valticei kastély is megrongálódott. A Novinky szerint a hodoníni kórház több tucat sérültről számolt be. A dél-morvaországi területen legalább 121 ezer háztartás maradt áram nélkül, a javítási munkálatokat reggel hétkor kezdik meg. Leállították a gázszolgáltatást is, hogy elkerüljék az esetleges robbanásokat. A régióban áll a vasúti közlekedés és egyelőre járhatatlan a Brünn-Olmütz autópálya is.

Több száz házat rongált meg a vihar

Marek Babisz Hrušky alpolgármestere szerint az 1500 fős település felét porig rombolta a vihar. A településen áthaladó tornádó autókat vágott házakhoz, és letépte a templom tetejét.

„Egy tornádó vágott át a falun, földig rombolta a település felét, csak a külső falak maradtak tető és ablakok nélkül. A templomnak nincs se tornya, se teteje, és a tornádó autókat vágott családi házakhoz, az embereknek nem volt hova menekülnie” – mondta Babisz.

A Blesk szerint az iskolának gyakorlatilag nincs homlokzata, se teteje, és a szél többszáz éves fákat is kicsavart. A szomszédos Moravská Nová Ves polgármestere szerint a vihar több száz házat rombolt le.

Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette, hogy válságstáb alakul a munkálatok irányítására. Több kormánytag, köztük a belügyminiszter Hamácek és Alena Schillerová kormányfőhelyettes, a helyszínre indultak – írja az MTI cseh forrásokra hivatkozva. Andrej Babiš miniszterelnök a vihar miatt nem tud hazarepülni Brüsszelből.

A rendőrség a tornádó által érintett településeket lezárta, hogy megakadályozza az esetleges rablásokat. A Týdeník Policie azt írja a Facebookon, hogy több osztrák mentőegység is a csehek segítségére sietett, már két helikopterük is segíti a mentést. Emellett a szlovák tűzoltók is felajánlották a segítségüket, és a dél-morvaországi kormányzó kérésére a cseh hadsereg két különítményét küldték Dél-Morvaországba. (Telex)