h i r d e t é s

Törökországból is kivonul Soros alapítványa

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Törökországból is kivonul Soros alapítványa

2018. november 27. - 10:58

Ellehetetlenítésre hivatkozva felhagy törökországi tevékenységével Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa és a lehető leghamarabb "jogi jelenlétének felszámolását" kérelmezi a bíróságon - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség  hétfőn a szervezet közleményét idézve.

Forrás: zoom.hu

A közlemény szögezi, hogy az utóbbi napokban az alapítvánnyal kapcsolatban a török médiában egyre gyakoribbá váltak az alaptalan állítások és a "mértéktelen spekulációk", ami ellehetetlenítette a szervezet tevékenységét.

Mint írták: az igazgatótanács az alapító okirat 16. pontjával összhangban döntött a felszámolásról, amely kimondja, hogy így kell eljárni, ha

az alapítvány céljainak és szolgáltatásainak megvalósítása ellehetetlenül vagy a szervezet fennállása hasztalanná válik.

Az alapítvány kiemelte: Törökországban a nemrégiben induló nyomozások keretében a Nyílt Társadalom Alapítványt a 2013-as Gezi parki tüntetésekkel igyekeznek kapcsolatba hozni. Hozzátették: ezek a törekvések nem újak, mindazonáltal a vádak teljességgel valótlanok.

Rámutattak egyúttal: a vonatkozó híradásokban szereplő külföldi adományokról, valamint arról, hogy a felajánlások mely intézményekhez és projektekhez lettek továbbítva a Nyílt Társadalom Alapítvány minden év júniusában beszámolt az Alapítványok Főigazgatóságának, amely jóvá is hagyta a jelentéseket. Kiemelték: a szóban forgó iratok mindegyike megtalálható az Alapítványok Főigazgatóságának archívumában.

A közlemény arra is kitért, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványt 2008. augusztus 20-án jegyezték be Törökországban, tevékenységét pedig, amelyet a belügyminisztérium és az Alapítványok Főigazgatósága rendszeresen ellenőrzött, az ország törvényeinek megfelelően folytatta. Hozzátették: a szervezet ugyanakkor a Nyílt Társadalom Intézet megalapításával már 2001-ben megkezdte működését Törökországban. Mint fogalmaztak: ez idő alatt a Nyílt Társadalom Alapítvány egy demokratikus, polgári és igazságos török politikai környezet kialakítását illetően számos alapítványnak, köztük a Törökországi Gazdasági és Társadalmi Tanulmányok Alapítványának, a céljaihoz illő projektekre anyagi támogatást nyújtott.

Hozzátették: a Nyílt Társadalom Alapítvány vezetésével jött létre a "Független Törökország Bizottság" is, amely fontos szerepet vállalt Törökországnak a tényleges európai uniós csatlakozási tárgyalások elindításában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt szerdán azt mondta:

az az ember, aki a Gezi parki tüntetések terroristáit finanszírozta, (Osman Kavala) jelenleg börtönben van. És ki áll mögötte? A híres magyar zsidó, Soros György. Azt az embert arra jelölték ki, hogy megossza és összetörje a nemzeteket. Annyi pénze van és így költi el.

- hangoztatta Erdogan.

A Nyílt Társadalom Alapítvány egyik törökországi alapítója és igazgatótanácsának elnöke, Ali Hakan Altinay egyike volt annak a 13 civilnek, akiket november 16-án vettek őrizetbe, miután a hatóságok kapcsolatba hozták őket az Anadolu Kültür nevű, isztambuli székhelyű kulturális intézettel, illetve annak tavaly letartóztatott elnökével, Osman Kavalával.

A kihallgatást követően Ali Hakan Atalayt és 11 társát bírósági felügyelet mellett szabadon engedték, egyiküket előzetes letartóztatásba helyezték. Kavalát egyebek közt azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban volt külföldiekkel, akik szerepet játszottak a 2016. júliusi 15-ei puccskísérletben. Kavalát továbbá a 2013-as Gezi parki kormányellenes tüntetésekkel is kapcsolatba hozzák, a hatóságok szerint ő és munkatársai megpróbálták a tüntetéseket kiterjeszteni azzal, hogy külföldi aktivistákat visznek a megmozdulásokra.

A Sabah című legfőbb török kormánypárti napilap hétfőn azt írta, hogy Soros György 2011 és 2017 között 13,5 millió dollárt utalt át az Anadolu Kültürnek, amelyből két alkalommal egyenként 500 ezer dollárt a 2013. május végén kezdődő Gezi parki tüntetések előtt 12 nappal, továbbá a tiltakozások tartama alatt.

A Taksim téri tüntetések 2013-ban a szomszédos Gezi park átépítése elleni tiltakozással kezdődtek, amely csakhamar kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a parkban tüntető tömeget. A Taksim téren és környékén tüntetők egyebek közt Erdogan akkori török miniszterelnök, a mostani államfő távozását követelték, mert szerintük tekintélyuralmi rendszert épített ki, és növelni akarta az iszlám szerepét a világi berendezkedésű országban.

(MTI)