h i r d e t é s


Történelmi csúcsra ugrott a munkaerőhiány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Történelmi csúcsra ugrott a munkaerőhiány

2017. szeptember 13. - 10:34

 

Új történelmi csúcsra emelkedett Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma, ami azt mutatja, hogy egyre égetőbb a munkaerőhiány az országban – idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait a Világgazdaság

A versenyszférában a második negyedévben már 48 460 üres álláshelyet tartottak számon, ami tízezres növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva, és két és félszerese a négy évvel korábbinak.

A nemzetgazdaságban összesen immár 65 700 betöltetlen álláshely van. A közszférából már 2016 óta nem érkezik friss adat, így a hivatal minden negyedévben a 2015 végén mért 14 510-zel számol. Minden bizonnyal ennél több munkahely áll betöltetlenül a költségvetési szektorban is, hiszen a trend ott is növekvő volt az elmúlt években - írta a lap.

A versenyszférában lévő, csaknem 50 ezer betöltetlen álláshely mostanra már biztosan súlyos növekedési áldozattal jár. Ennél még nagyobb lehet a gond, hiszen minden bizonnyal több a betöltetlen állás, mint amennyit a statisztika kimutat.

Szakértők 100-200 ezerre teszik azt a számot, ahány képzett munkaerőt könnyedén fel tudna szívni a magyar munkaerőpiac.

A legsúlyosabb probléma a feldolgozóiparban van, ahol a KSH szerint már több mint 19 ezer dolgozót tudnának egy pillanat alatt felvenni. 

Az építőiparból több mint 3 ezer dolgozó hiányzik, a kereskedelem-gépjárműjavítás, a szállítás-raktározás, valamint a szálláshely-szolgáltatás-vendéglátás nemzetgazdasági ágakban is több ezer dolgozót keresnek. (hvg.hu)  h i r d e t é s

betöltés..

;