h i r d e t é s

Totális patthelyzet van Szekszárdon

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Totális patthelyzet van Szekszárdon

2023. május 15. - 08:49

A beteg, nehezen mozgó és beszélő polgármester hadban áll a városi közgyűléssel

Ács Rezső (balról) és Posta Zoltán - Forrás: Ács Rezső Facebook-oldala

Ács Rezső azt ígérte a lakóknak, nem fogja megengedni, hogy szétlopják a várost, a képviselők szerint azonban ő képtelen ellátni a feladatát, s törvénysértések gyanúja miatt vizsgálódnak.

Árulásról, politikai játszmáról, éhes szájakról, vicsorgó, acsarkodó emberekről írt a minapi Facebook-posztjában Ács Rezső. S azt is kijelentette, „Olyan erők, akik eddig egymást is gyűlölték, most azt gondolják, hogy a törvényesen megválasztott polgármester munkájának akadályozásával, ellehetetlenítésével hozzáférnek mindenhez. Amíg polgármester vagyok, addig senki nem fogja szétlopni Szekszárdot”. Hozzátette, hogy bár beteg ember, de a városnak tett esküt, s nem ígért csodát, csak becsületet és korrektséget, ezt pedig nem fogja megszegni.

A betegségéről maga számolt be a nyilvánosságnak

Meglehetősen különös szavak egy olyan politikustól, aki már csaknem kilenc éve áll Tolna vármegye székhelyének élén, hiszen gyakorlatilag azt állítja, a városban tevékenykedő, ugyanakkor egymással szemben álló politikai erők összefogtak ellene azért, hogy – őt idézve – „szétlophassák” a várost. Sokan egyébként épp a politikus egészségi állapotával magyarázzák a történteket, amelyre ő maga is utal a bejegyzésében.

Ács – eltérve a magyarországi hagyományoktól – maga állt ki a nyilvánosság elé és közölte, hogy az orvosi diagnózis szerint a stressz hatására idegi problémája alakult ki, amelynek az egyik fő kísérő jelensége az ataxiás mozgás (ez az akaratlagos izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgást jelenti – a szerk.). De megnyugtatta a közvéleményt, hogy mindez a szellemi képességeire semmilyen hatással nincs és a jövőben is el tudja látni a munkáját.

A helyi képviselők – pártállástól függetlenül – azonban kétségbe vonják, hogy a polgármester racionális döntéseket tud hozni és képes jól végezni a feladatát.

A helyzet megértéséhez tudni kell, hogy jelenleg teljesen kiegyenlítettek az erőviszonyok a vármegyeszékhely közgyűlésében. A 2019-es önkormányzati választás után a Fidesz – több megnyert ciklusát követően – elveszítette a többségét, 8:7-es arány alakult ki a balliberális képviselőkből álló Éljen Szekszárd (ÉSZ) javára. De maradt polgármester a kormánypárti Ács Rezső, aki azonban azonnal világossá tette, ő attól kezdve nem pártpolitikusként dolgozik, hanem azon felülemelkedve, függetlenként az egész város vezetőjének tartja magát; gyaníthatóan attól tartott, hogy kisebbségben nem lesz képes a várost „kormányozni”. Így nem írta alá a Fidesz-frakció nyilatkozatát, be sem lépett a képviselőcsoportba.

Az ellenzéki koalíciót azonban időközben elhagyta a párbeszédes Zaják Rita, ezzel megszűnt az ÉSZ többsége, döntetlen állás alakult ki, s mindig a függetlenné vált, meglehetősen önjáró képviselő szavazata alapján dőlt el az adott előterjesztés sorsa. Ám tavaly nyáron meghalt a fideszes Csillagné Szánthó Polixéna, ezért a balliberális erők időlegesen fölénybe kerültek, az őszi időközi választást viszont simán nyerte a fideszes Szollár Zoltán – csaknem 20 százalékponttal verte az ÉSZ-es Jantner Lászlónét –, így visszaállt az eredeti állapot.

A polgármester nem hisz a kompromisszumkereső politizálásban

Ezért most a balliberális és fideszes képviselők kénytelenek (megint) egymással mindent leegyeztetni, ha azt akarják, hogy működtetni lehessen a várost. Visszavonták a polgármestertől azokat a gazdasági jellegű hatásköröket, amelyeket a pandémia idején magához vont, úgy szervezték át a bizottsági hatásköröket, osztották el a tisztségeket egymás között, s hajtottak végre a személycseréket, hogy csak abban az esetben születhessenek döntések, ha azzal mindkét politikai oldal egyetért, tehát konszenzusra kell jutniuk. Ám mindezt kollaborációnak tartja Ács Rezső, ő ugyanis nem hisz a kompromisszumokat kereső politizálásban, hadat is üzent a közgyűlésnek.

Először külsős alpolgármestert akart csinálni a gazdasági és városfejlesztési bizottság külsős tagjából, Posta Zoltánból – őt egyébként KDNP-sként el akarta indíttatni az időközi választáson is, de a jobboldaliak tiltakozásának a hatására a jelölt visszakozott –, az előterjesztés szerint ő lett volna a polgármester általános helyettese, gyakorlatilag a háttérből ő irányította volna a várost. Erősen lobbizott is érte Ács, a Facebook-oldalára például kitett egy fotót (nyitóképünkön), ahol ők ketten nemzeti színű lobogók előtt a Karmelita kolostorban láthatók, azt sugallva, hogy a legmagasabb szintről támogatják az elképzelést.

Ám ez a kormánypárti képviselőket nem hatotta meg, nem szavazták meg Postát, ahogy nem támogatták az előterjesztést a balliberálisok sem. Ezt követően a táppénzen lévő jegyzőt, Gábor Ferencet rúgta ki Ács, mert állítása szerint megrendült benne a bizalma. A hivatalvezető szakembernek az volt a bűne, hogy törvényességi észrevételt tett, amikor a polgármester meghatalmazást adott Postának, hogy a közgyűlés zárt ülésén képviselje őt egy ügyben, amit azonban nem engednek meg a jogszabályok, ezért a jegyző gyakorlatilag kiküldte őt tanácsteremből.

A Fidesz nyílt levélben tiltakozott Külső Gábor menesztése ellen, s nem értettek egyet ezzel a lépéssel a balliberális képviselők sem, holott korábban keményen bírálták a jegyzőt, mondván nem függetlenül és pártatlanul segíti a közgyűlés munkáját, hanem időnként politikai szerepet vállal. Az tény, hogy gyakran megszólal a polgármester helyett, Ácsnak ugyanis fizikailag nehezére esik a beszéd.

Külső tanácsadókra hallgat

Az a vélekedés alakult ki egyébként a közgyűlésben a polgármesterről, hogy – kihasználva a betegségét – többen, valamilyen hasznot remélve rátelepedtek, amit az bizonyít, hogy Ács a döntéseinél nem a pártjára, sokkal inkább külsős tanácsadók véleményére hallgat, s kénytelen eleget tenni Zaják Rita független képviselő kéréseinek, követeléseinek, hiszen ő jelenti a mérleg nyelvét. Azt is a szemére vetik, hogy gyakran a közgyűlés határozatait sem hajtja végre, és ahol csak tud, keresztbe tesz mindennek.

Ezért a képviselők a május 4-i ülésükön döntöttek a 2022-es polgármesteri keret felhasználásának ellenőrzéséről, mivel felmerült a törvénysértés gyanúja. Górcső alá veszik Ács gépkocsihasználatát, a betegsége miatt ugyanis nem képes a volán mögé ülni, viszont havonta több ezer kilométert megy az autó úgy, hogy a vezetésével megbízott személyek csak tankolás, szervizelés céljából használják. A polgármester semmilyen ügyben nem jár el tárgyalni, magánhasználatként viszont csak néhány száz kilométert vall be. Emellett megvizsgálják a tavalyi költségvetés teljesülését is, a szerződéseken alapuló kifizetéseket, mivel feltűnően magas áron vásároltak telkeket egy út építéséhez.

A helyzet persze megoldható lenne, ha a szekszárdi közgyűlés feloszlatná magát,
hiszen ezzel nemcsak a képviselők, hanem a polgármester mandátuma is megszűnne. Ezt azonban a balliberálisok nem szavaznák meg, a kormánypárt időközi választásokon elért sikereit látva ugyanis attól tartanak, hogy rosszabbul szerepelnének, mint 2019 októberében. S egyébként sem jön nekik rosszul, hogy a fideszesként megválasztott városvezető elszabadult hajóágyúként viselkedik, és a párttársai sem tudnak vele nagyon mit kezdeni. A patthelyzet tehát 2024 októberéig, a következő közgyűlés felállásáig biztosan fennmarad, azt viszont Ács már korábban bejelentette, nem kíván újraindulni a jövő májusi polgármester-választáson, tehát mindenképp új ember irányítja majd másfél év múlna Tolna vármegye székhelyét. (mandiner.hu)