h i r d e t é s

Tovább gyengélkedik a tél, de a hétvégén már kissé lehűl a levegő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tovább gyengélkedik a tél, de a hétvégén már kissé lehűl a levegő

2019. december 20. - 06:09

 

Pénteken délelőtt északkeleten tartósan ködös és borult tájak is előfordulnak, máshol a csökkenő felhőzet mellett több órás napsütés lesz jellemző. Szombatra várható egy hidegfront érkezése. - írja az idojaras.hu.

Fiatalok sétálnak Nagykanizsán az Erzsébet téren a 18 fokos melegben 2019. december 18-án. Szokatlanul enyhe az időjárás kontinensünk nagy részén. Forrás: MTI/Varga György

Csapadékra nem kell készülni.  Délután napos időre van kilátás, csak északkeleten lehetnek borult, párás területek. Csapadék nem várható. Megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 14 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken nem érkezik front, de a folyamatos meleg okozhat panaszokat a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében. Alvászavarok és migrén is jelentkezhet sokaknál! - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken viszonylag kellemes, frontmentes időre számíthatunk, a legtöbbünk az időjárás jótékony hatásait tapasztalhatja meg. Azonban a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében enyhébb tünetek felléphetnek: többek között fokozott migrén és álmosság is jelentkezhet, alvászavarokat is tapasztalhat, ha ön is az érintettek közé tartozik! Napközben inkább az élénkítésre helyezze a hangsúlyt, a figyelmetlenség, szétszórtság ugyanis kellemetlen perceket okozhat a munkahelyen. A kávét és az energiaitalokat azonban kerülje. A szélre érzékenyek a szokásosnál ingerlékenyebbek lehetnek, nyugtalanságot tapasztalhatnak. Egyeseknél intenzívebbé válhatnak a gyulladásos panaszok is, amik a következő napokban szintén jellemzőek lehetnek.

Ha nem tartozik az érzékenyek közé, akkor a napos, kellemes hőmérsékletű időben jótékony humánmeteorológiai hatások érvényesülnek. Töltsön minél több időt a szabad levegőn, az immunrendszerét is erősítheti némi sétával. A szél azonban némileg rontja a hőérzetet, de még így is a kellemes tartományban alakul az érzett hőmérséklet. Ez alól kivételt jelenthet néhány északkeleti vidék, ahol tartósabban nyirkos maradhat a levegő.

A közlekedést vakító napsütés zavarhatja meg, elengedhetetlen a napszemüveg használata. Ezen kívül a melegfront jellegű változások miatt figyelmetlenebbek, tompábbak is lehetünk, vezessen sokkal lassabban és óvatosabban, és ha a koncentrálóképesség csökkenését, a reflexidő megnyúlását érzi, akkor azonnal tartson egy rövid pihenőt! Északkeleten ködfoltok ronthatják a látási viszonyokat.

Vezető tünetek a mai napon: stressz, migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s