h i r d e t é s

Tovább hasít a kánikula: az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tovább hasít a kánikula: az egész országra figyelmeztetést adtak ki

2019. június 26. - 06:04

 

Szerdán délelőtt felhő sem lesz az égen, sok napsütés melegíti a levegőt. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Czeglédy Zsolt

Csapadékra nem kell készülni. Délután napos, igazi strandidőre készülhetünk, erősödik a kánikula. Csapadék nem lesz. Mérsékelt lesz az északi szél. Kora délután 28, 33 fok várható.

MTI

A hőség miatt szerdára már az egész országra figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Budapestre, Pest, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy az UV-B-sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, de az északi völgyekben néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között várható.

Orvosmeteorológia

Szerdán országosan is tovább fokozódik a hőség, újabb hőhullám tombol. Felfrissülést már az éjszaka sem hoz, egyre jobban kifárad a szervezet. - írja a meteoklinika.hu

Szerdán a napon már szinte elviselhetetlen lesz a forróság, szervezetünk egyre nehezebben viseli a megterhelő meleget. Humánmeteorológiailag a legnagyobb veszélyt a nappali magas hőmérséklet és a hajnali felfrissülés hiányának együttese okozza, ugyanis a nagy hőségben kimerült szervezet nem tudja magát kipihenni már éjszaka sem. Az általános alvászavarok hatására napközben is jellemző a fáradtság, álmosság, nyűgösség. Mindezek hatására csökken a szellemi és a fizikai munkavégző-képesség, rendkívül kimerül az idegrendszer is.

Fontos tehát, hogy valahogy aludni tudjunk. A klíma nélküli lakások lehűtésében segíthet, ha hajnalban, amikor odakint a leghűvösebb van, kereszthuzattal kicseréli a napközben felmelegedett levegőt, illetve ajánlott az ellen védekezni, hogy nagyon magasra emelkedjen bent a hőmérséklet. Napközben teljesen sötétítsen be, a külső árnyékolók használatát részesítse előnyben a belső reluxákkal szemben.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ilyen helyzetben a napi 3-4 liternyi folyadékbevitel életmentő lehet! Az izzadás során elveszített vizet ásványvízzel vagy csapvízzel pótolja, az alkohol és a kávé messze kerülendőek. Tudatos étrend-összeállítással is segíthet: ha sok magas víztartalmú zöldségfélét, például paradicsomot, uborkát, cukkínit fogyaszt, akár étkezések között elnassolva is, máris segítette a folyadékpótlást.

A déli órákban kerülje a szabadban való tartózkodást, még árnyékban is rendkívül meleg lesz! Próbálja úgy megszervezni a napi teendőket, hogy mindig legyen lehetősége klimatizált helyiségbe húzódni. Vigyen magával vizes ruhát, amit a csuklóra vagy a tarkóra tehet hűsítés gyanánt.

Az UV-sugárzás ellen is védje a bőrt, akár 15 perc alatt is komoly leégést szenvedhet.

A közlekedésben is nagy veszélyt jelent a figyelmetlenség, a klíma nélküli autókban pedig akár rosszul is lehet a melegtől. A reflexek jelentősen tompulnak, ezért amennyiben a koncentrálóképesség csökkenését érzi, mindenképpen tartson pihenőt! A tűző napon hagyott autóban semmiféle élőlényt ne hagyjon!

Vezető tünet a mai napon: szívpanasz, vérnyomás-ingadozás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s