h i r d e t é s

Tovább melegszik az idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tovább melegszik az idő

2018. július 26. - 06:32

 

Csütörtökön tovább melegszik az idő, sokfelé elérjük, illetve meghaladjuk a 30 fokot, helyenként zápor, zivatar várható.  - írja az Időjárás.hu

A folytatásban tartós marad a kánikula, melyet, hol ritkábban, hol gyakrabban frissít zápor, zivatar.

Délelőtt a gyengén felhős égbolt mellett helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. 

Délután változóan gomolyfelhős lesz az ég, elszórt jelleggel alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi szél mérsékelt lesz.

A délutáni csúcsértékek 26 és 32 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön frontmentes, hőségnapra van kilátás. - írja a meteoklinika.hu

Már a reggeli órákban erőteljes melegedés várható, amennyiben az érzékenyebbek köré tartozik melegfront jellegű tüneteket tapasztalhat. Az erős melegedés következtében még intenzívebb fejfájás, migrén jelentkezhet, melynek enyhítésére a fokozott folyadékbevitel mellett fogyasszon el egy csésze csalánteát. A meleg időben fáradékonyabb lehet és koncentrálási problémák léphetnek fel, csökken munkavégző képessége.  A koffeintartalmú italok kerülendők ebben az időszakban, a zöld teával élénk maradhat: napi 2-3 csészével ajánlott még a délelőtt folyamán. Késő este sem frissül fel jelentősen a levegő, a trópusi éjszaka nehezebbé teszi az elalvást. A levendula természetes illóolajának párologtatása pihentetőbb, nyugodtabb alvást segíthet elő.

A csapadékmentes idő és a sok napsütés pozitívan hat hangulatunkra, de a legmelegebb órákban akár rosszul is lehetünk. A megterhelő fizikai munkát kerülje, teendőit vagy a kora reggeli vagy az esti órákban végezze. A tartós melegben fontos odafigyelni a táplálkozásra, a  zsíros ételek kerülendők, helyezze előtérbe a vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket.

Az időjárás szabadtéri programoknak kedvez, azonban a nagyon erős vagy extrém UV-sugárzás miatt érdemes az esti órákra időzíteni a szabadtéri sétát.

A kissé felhős időben az UV-sugárzás nagyon erős lesz, helyenként akár az extrém fokozatot is elérheti. A káros sugarak ellen magas faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzen, a kisgyerekek és az érzékenyek használjanak legalább 40-es faktorszámú krémeket. A legmelegebb órákat ajánlott zárt, hűvös helyen tölteni, fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Fokozza a folyadékbevitelt, kerülje a cukros és alkoholos italokat, fogyasszon napi 2-4 liter tiszta vizet, limonádét vagy uborkalevet. Viseljen könnyű, szellős ruhadarabokat, amikben nem fülled be a bőr, és közben a káros sugarak ellen is véd. Kisállatait ne hagyja a meleg autóban még pár percre sem, a sétáltatást a kora reggeli órákra időzítse és biztosítson árnyékos helyet kedvencének.

Délután az ország északi részein zivatarok alakulhatnak ki, ezeken a területeken a légzőszervi megbetegedéssel küzdők körében légszomj és nehézlégzés jelentkezhet.

A pollenterhelés nő, romlik a pollenhelyzet. A parlagfű virágpora eléri a közepes szintet,az allergiás panaszokkal küzdők kerüljék az erdős, rétes területeket, tüneteik enyhítésére mossanak gyakrabban kezet és hajat.

A közlekedésben a legfőbb veszélyt a hőség és a tűző nap jelenti. A tűző nap elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése érdekében viseljen napszemüveget! A hőségben vezetés közben rosszul lehet, ha hosszabb útra indul vigyen magával elegendő folyadékot és tartson több pihenőt.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s