h i r d e t é s

Tovább romlott a nyugdíjasok helyzete

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tovább romlott a nyugdíjasok helyzete

2019. június 08. - 07:35

 

De a kormány nem hajlandó csökkenteni az élelmiszerek áfáját.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatközlése szerint a nyugdíjasok fogyasztási kosara szerint számított infláció 3,8 százalék volt idén májusban, ezzel az első öt havi inflációjuk 3,4 százalékra emelkedett. Ez - figyelembe véve az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemelést - azt jelenti, hogy reálértéken sokat romlott a pozíciójuk az első félévben.

Az okok között - mint azt rendre hangsúlyozzuk - elsősorban az élelmiszerárak elszállása áll. A KSH jelentése szerint a tavasz utolsó hónapjában az élelmiszerek átlagosan 5,6 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban. Az idényáras termékek - mint a burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 15,2 százalékkal drágultak, a sertéshús 8,8 a kenyér 7,1 százalékkal került többe a boltokban, a tojás, tej ára átlagosan 6 százalékkal emelkedett.

Vagyis felesleges arra számítani, hogy e téren lép a kormány. Enyhülést a kínálat bővülése hozhatna, ez viszont időjárás- és piacfüggő. A jelek szerint egyelőre együtt kell élni azzal, hogy a szokásosnál vastagabb pénztárcával kell a kofákhoz mennünk bevásárláskor.

A nyugdíjasok természetesen nem maradnak kárpótlás nélkül, a jogszabályok megkötik a kormány kezét, gondoskodnia kell az idősekről, ha a járandóságuk reálértéke csökken. Így minden év novemberében kiegészítik a nyugdíjakat, ha erre szükség van. Erre lehet számítani idén is.

Eközben egy újabb kompenzációs igénnyel állt elő egy nyugdíjasokat képviselő szervezet. Az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület szerint mivel tavaly 4,9 százalékkal bővült a gazdaság, de az arra az évre jutó nyugdíjprémiumot csak 4,4 százalékos növekedés szerint állapították meg, a különbözetre igényt formálhatnak az idősek. Ez számításaik szerint 10 ezer forintot jelenthet. (mfor.hu)


 

h i r d e t é s