h i r d e t é s

Tovább tart a hőség

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tovább tart a hőség

2018. július 30. - 05:53

 

Továbbra is meleg, de kissé szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, emiatt alapvetően napos, gomolyfelhős időre számíthatunk helyenként záporral, zivatarral.

Délelőtt jellemzően gyengén felhős lesz az ég, északkeleten lehet több felhő az égen, itt zápor, zivatar kialakulhat.

Délután változóan gomolyfelhős lesz az ég, északkeleten helyenként alakulhat ki záporeső, zivatar. Az északi szél mérsékelt lesz.

A hőmérséklet csúcsértéke 29, 34 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn frontmentes marad az idő, a hőségben melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek az arra érzékenyek körében. - írja a meteoklinika.hu

A napos időben javulhat a közérzete és a hangulata is. A kánikulában erősödhet fejfájása, tünetei enyhítésére fogyasszon csalánteát és pihenjen többet. A meleg időben fáradékonyabb lehet és koncentrálási problémák léphetnek fel, csökken munkavégző képessége.  A koffeintartalmú italok kerülendők ebben az időszakban, a zöld teával élénk maradhat: napi 2-3 csészével ajánlott még a délelőtt folyamán. Késő este sem frissül fel jelentősen a levegő, a trópusi éjszaka nehezebbé teszi az elalvást. A levendula természetes illóolajának párologtatása pihentetőbb, nyugodtabb alvást segíthet elő.

A csapadékmentes idő és a sok napsütés pozitívan hat hangulatunkra, de a legmelegebb órákban akár rosszul is lehetünk. A megterhelő fizikai munkát kerülje, teendőit vagy a kora reggeli vagy az esti órákban végezze. A tartós melegben fontos odafigyelni a táplálkozásra, a zsíros ételek kerülendők, helyezze előtérbe a vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket.

Az időjárás szabadtéri programoknak kedvez, azonban a nagyon erős vagy extrém UV-sugárzás miatt érdemes az esti órákra időzíteni a szabadtéri sétát.

Az UV-sugárzás nagyon erős lesz, délután kerülje a napon tartózkodást. A fokozott folyadékbevitel mellett szükség van az ásványi sók pótlására, fogyasszon sózott ételeket. Fogyasszon magas víz tartamú gyümölcsöket, kiváló frissítő lehet a görögdinnye és a sárgadinnye. Fokozza a folyadékbevitelt, kerülje a cukros és alkoholos italokat, fogyasszon napi 2-4 liter tiszta vizet, limonádét vagy uborkalevet. Viseljen könnyű, szellős ruhadarabokat, amikben nem fülled be a bőr, és közben a káros sugarak ellen is véd. Kisállatait ne hagyja a meleg autóban még pár percre sem, a sétáltatást a kora reggeli órákra időzítse és biztosítson árnyékos helyet kedvencének.

A pollenterhelés nő, romlik a pollenhelyzet. Az allergiás panaszokkal küzdők kerüljék az erdős, rétes területeket, tüneteik enyhítésére mossanak gyakrabban kezet és hajat.

A közlekedésben a legfőbb veszélyt a hőség és a tűző nap jelenti. A tűző nap elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése érdekében viseljen napszemüveget! A hőségben vezetés közben rosszul lehet, ha hosszabb útra indul vigyen magával elegendő folyadékot és tartson több pihenőt.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s