h i r d e t é s

Tovább tombol a kánikula

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tovább tombol a kánikula

2019. június 15. - 06:53

 

A hétvégén még tikkasztóan meleg lesz, ráadásul fokozódik a fülledtség. Hétfőn egy front miatt felfrissül az idő, azonban a záporok, zivatarok még több napig a vendégünk maradnak. - írja az Időjárás.hu.

Szerdától hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos 

CSÜTÖRTÖKÖN MEGDŐLT A FŐVÁROSI NAPI MELEGREKORD: ÚJPESTEN 35,3 FOKOT MÉRTEK. 

Délelőtt a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet, máshol marad a derült idő. Csapadék nem várható. 

Délután igazi kánikulára van kilátás, legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést. Csapadék nem lesz. Élénk déli szél mellett 30, 36 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk.

Vasárnap délelőtt a fülledt időben a többórás napsütés mellett elindul a gomolyfelhő-képződés. A legtöbb helyen nem várható csapadék, de főleg nyugaton egy-egy zápor kialakulása nem zárható ki.  Délután fülledt, trópusias időre van kilátás. A napsütés mellett a megnövekvő gomolyfelhőkből szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk lesz az északi szél. Kora délután 26, 34 fok várható.

Orvosmeteorológia

Szombaton a frontmentes időben továbbra is a komoly hőség terheli meg a szervezetet. Az év első hőhulláma tovább tombol, legyen nagyon óvatos! - írja a meteoklinika.hu

Több napja tart a nagy meleg, az éjszakák sem hoznak felfrissülést, folyamatos hőstressz alatt állunk. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg tartózkodjon hűvös, zárt helyen, a tűző napsütést pedig mindenképpen kerülje! Nem is gondolná, hogy az izzadás során mennyi folyadékot veszít, pótlásáról ásványvízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevesekkel és lédús zöldségekkel, gyümölcsökkel gondoskodjon! A kávé kerülendő, az alkohol és az energiaitalok fogyasztása pedig tilos ebben a nagy melegben! A folyadékigény akár 3-4 liter is lehet, fizikai aktivitástól és testtömegtől függően. Ennek elmulasztása a kiszáradás mellett akár hőgutát is kiválthat, emellett a napszúrás veszélye is fokozottan fennáll!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s