h i r d e t é s

Továbbra is a napsütésé a főszerep

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Továbbra is a napsütésé a főszerep

2019. október 19. - 06:03

 

A következő napokban is az átlagosnál melegebb időre készülhetünk. A reggeli időszakban köd képződhet, napközben 20 fok fölé melegszik a levegő! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet. A ködös tájakon szitálás is előfordulhat.

Délután napos, többnyire kissé felhős idő várható csapadék nélkül. A déli szél megerősödik, a maximum-hőmérséklet értékei 19, 24 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt napos időnek örülhetünk, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés fátyolfelhő lehet az égen. Erős lesz a déli szél. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Szombaton frontmentes marad az idő, de a nyirkos reggeli időszakban kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek. - írja a meteoklinika.hu

A talaj közeli levegő megnövekedett nedvességtartalma következtében az éjszakai órákban többfelé párássá válhat a levegő, helyenként köd képződhet. Köd kialakulására a legnagyobb esély a Dunántúlon és az északkeleti tájakon mutatkozik. A hűvös és nyirkos időben felerősödnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, emiatt az ízületesek sajgó végtagokkal ébredhetnek. Ízületi panaszok esetén kezdje a napot egy könnyű, átmozgató tornával, de ügyeljen arra, hogy ne erőltesse meg végtagjait. A panaszok napközben megszűnnek, de amennyiben a délután folyamán is tapasztal tüneteket, alkalmazzon meleg borogatást.

A Dunántúlon napközben megerősödik a déli irányú szél, így a szélre érzékenyek fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhatnak. Panaszain enyhíthet, ha a megszokottnál több folyadékot fogyaszt és elkerüli a stresszes helyzeteket. A melegedés hatására migrén és fáradékonyság felléphet, de a meleg okozta tünetek még nem lesznek intenzívek.

Az időjárás alapvetően kedvez a szabadtéri programoknak, azonban figyeljen arra, hogy mindig az évszaknak megfelelően öltözzön! A délután időszakban kifejezetten ajánlott minél több időt a levegőn tölteni, kirándulni, túrázni.

Az év ezen időszakában is fontos az immunrendszer erősítése, fokozza a C-vitamin bevitelt, fogyasszon minél több gyümölcsöt és zöldséget. Egészsége érdekében kerülje a cukros italokat és a zsíros ételeket, ehelyett essen a választása egy tányér levesre és szárnyas húsokból készült fogásokra.

A pollenszint alacsony marad, de a kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. A légyszennyezettség nem nő számottevően, de a nagyobb városokban a levegő egészségtelen. 

A közlekedés során a reggeli pára és köd jelentik a fő veszélyt. A párás és ködös tájakon jelentősen lecsökken a látástávolság, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s