h i r d e t é s

Továbbra is fülledt időnk lesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Továbbra is fülledt időnk lesz

2018. június 20. - 06:18

 

A héten elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki, elérjük, sokfelé meg is haladjuk a 30 fokot. A fülledt melegnek pénteken markáns hidegfront vet véget! - írja az Időjárás.hu

Olvasónk, János felvétele

Délelőtt keleten kevesebb, nyugaton, délnyugaton több felhőre lehet számítani és ott elszórtan zápor kialakulhat.

Délután keleten sok lesz a napsütés, nyugaton a gomolyfelhőkből helyenként zápor, zivatar várható. Mérsékelt lesz az északkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán országszerte tovább tart a frontmentes idő, de tovább növekszik a meleg, a fülledtség, ez pedig többeknél válthat ki humánmeteorológiai panaszokat. - írja a meteoklinika.hu

Az idősek és a szívbetegek a leginkább veszélyeztetettek: ebben az esetben a diszkomfort érzet mellett nehézlégzés is felléphet, ezen kívül vérnyomás-ingadozást, keringési rendellenességeket is tapasztalhat. Ha érintett, akkor ajánlott inkább zárt térben tartózkodnia, és kerülni a megerőltető fizikai munkát, a pihenés javíthat az állapotán.

A zivatarok területén a légúti betegségben szenvedők állapota romolhat elsősorban, de egyesek a vihar előtt ok nélküli nyugtalanságot, izgatottságot is tapasztalhatnak.

A nyári időben elengedhetetlen a megnövelt folyadékfogyasztás. Fizikai aktivitástól függően napi 2-3 litert vegyen magához ivóvíz, tea vagy akár könnyű levesek formájában. A magas víztartalmú zöldségek is gyümölcsök is segítenek ebben, építse be őket a mindennapi étkezés rendjébe. A változékonyság több napig jellemző lesz, éppen ezért ajánlott vitaminokkal támogatni immunrendszerünket, erősíteni szervezete alkalmazkodó-képességét.

A déli órákban a napos tájakon erős vagy nagyon erős UV-sugárzás lesz jellemző. Nagyon fontos, hogy 10 és 16 óra között kerülje a tűző napon való tartózkodást, ha pedig mégis kimerészkedik, akkor használjon magas faktorszámú naptejeket! Az árnyékban is ér minket sugárzás, a lassabb, biztonságosabb barnulás ezért ott is végbe tud menni, de ilyenkor is ügyeljen a bőrvédelemre!

A pázsitfű és a csalán mellett már az útifű pollenjének légköri koncentrációja tovább emelkedik, egyre többen tapasztalhatnak intenzívebb tüneteket. Amennyiben érintett, akkor a gyógyszerek szedése mellett próbálja kerülni a tejtermékek fogyasztását, illetve porszívózzon gyakrabban.

A záporok, zivatarok területén az átmenetileg viharos széllökések jelentősen csökkenthetik a menetstabilitást, de az élénk szél is hasonló gondokat okozhat. A nedvessé váló utakon növekszik a féktávolság és a csúszásveszély, a nehezebb közlekedési körülmények miatt vezessünk sokkal lassabban és óvatosabban! A napsütés is elvakíthatja a gépkocsivezetőket, célszerű magunk mellett tartani egy napszemüveget.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s