h i r d e t é s

Továbbra is várat magára a kilábalás a lakossági hiteleknél

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Továbbra is várat magára a kilábalás a lakossági hiteleknél

2021. március 03. - 11:29

Januárban sem tudott kikászálódni a lakossági hitelpiac a koronavírus-járvány okozta visszaesésből. Lanyha hitelfolyósítás jellemezte továbbra is a hazai hitelezési folyamatokat, ami a babaváró hitelnél és a lakáshiteleknél mind éves, mind pedig havi összehasonlításban jelentős csökkenést jelentett, a személyi hitelek pedig csak 2020 decemberéhez képest tudtak valamelyest javítani.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Tovább csökkent a lakáshitelek folyósítása

Ahogy a Bank360 a 2020-as évről szóló elemzésében jelezte, a lakáshitel volt az egyetlen nagyobb lakossági hiteltípus, amely a tavalyi év folyamán csak időleges visszaesést szenvedett el, de a teljes évben növekedni tudott 2019-hez képest. Ezt a pozitív folyamatot törte meg a januári 58,6 milliárdos havi folyósítás, ami 2018 decembere óta a legalacsonyabb havi érték. Csökkent tehát a lakáshitelek folyósítása a decemberi 71,2 milliárd forinthoz képest, és még távolabb került a tavaly januári 80,0 milliárd forintos volumentől.

A hitelfelvevőknek jó hír, hogy a lakáshitelek átlagos évesített kamata nem változott, a januári 3,97 százalék megegyezett a tavaly decemberi értékkel. A lakáshitelek kamatszintje már igen alacsony értéken van, ahonnan egyelőre nem tudott még tovább csökkenni.

Ismét negatív rekordot ért el a babaváró

Folytatódott a fokozatos csökkenés a babaváró hitelek terén. Januárban a hitelek új szerződéses összege mindössze 35,6 milliárd forint volt, ami az eddigi legalacsonyabb folyósítási érték a támogatássá alakítható hiteltípus 2019 nyári indítása óta. Már a decemberi 44,1 milliárd forintos folyósítás is negatív rekordot jelentett, a januári érték azonban még ezt is alulmúlta: a decemberi szinthez képest 8,5 milliárdos, 2020 januárjához képest pedig közel 15 milliárd forintos csökkenést figyelhettünk meg.

Alacsony szinten ragadtak a személyi kölcsönök

2021 januárjában 22,8 milliárd forint értékben folyósítottak szabad felhasználású személyi hiteleket, ami kismértékű emelkedést jelent a decemberi 21,95 milliárd forinthoz képest, a tavaly januári 42,7 milliárd forintot viszont meg sem közelítette a folyósítási érték.

A személyi kölcsönök volumene óriási ütést kapott azt követően, hogy Magyarországon berobbant a járvány első hulláma, és hiába volt egy kis korrekció a nyáron, a havi folyósítási érték a járványt megelőző szint felénél stabilizálódott. Januárban sem a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök megjelenése, sem pedig a THM-plafon hó eleji kivezetése nem hozott áttörést” – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.