h i r d e t é s

Továbbra sem kímél minket a forróság, de futó záporok is jöhetnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Továbbra sem kímél minket a forróság, de futó záporok is jöhetnek

2019. július 24. - 06:18

 

Szerdán délelőtt a napos időben melegszik a levegő, csapadék nem lesz. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Délután a napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek az égen, ezekből főként a Dunától keletre alakulhat ki egy-egy zápor. Mérsékelt lesz az északi szél. 25, 30 fokra melegszik a levegő.

Szerdán is marad a frontmentes idő, országszerte fokozódhatnak a hőség okozta panaszok. Ráadásul növekszik a fülledtség, gyakorivá válik ilyenkor a rosszullét is!

Orvosmeteorológia

Szerdán a frontra érzékenyeket továbbra sem terheli fronthatás, de országszerte érezhetően növekszik a hőterhelés. - írja a meteoklinika.hu

Ez elsősorban az időseket, a szívbetegeket és a vérnyomás-problémákkal élőket viselheti meg erősebben, de a tartósan a szabadban tartózkodóaknak is jelentkezhetnek panaszaik. Próbáljon minél több időt árnyékban tölteni, a tűző napon fokozódik a napszúrás veszélye is. Délután elsősorban északkeleten fülledtebbé válik az idő, ez szintén okozhat rosszullétet, légszomjat, és csökken a munkavégző-képesség is.

Fontos a sok folyadék fogyasztása, napi 2-3 liter vizet ajánlott magunkhoz venni, a fizikai munkát végzőknek még ennél is többet. Emellett az ásványi sók pótlásáról se feledkezzen meg, az izzadás során sokat veszít ezekből a szervezetünk. Enyhén sózott ételekkel már orvosolhatja a problémát, nem szabad ezt sem túlzásba vinni.

Az étkezés során egyébként is törekedjen a változatos, de gyomrot kímélő fogásokat választani, a vitamindús zöldség- és gyümölcsfélék pedig elengedhetetlenek az immunrendszer erősítésében. Fogyasszon sok paradicsomot, paprikát, uborkát, magas víztartalmuknak köszönhetően nyersen fogyasztva ezek hűsítőleg is hatnak. A sokféleképpen elkészíthető cukkíni is jó választás ebben az időszakban, salátákban, de akár főételként is alkalmazhatjuk.

A pollenterhelés fokozódik, az allergiások tünetei erősödhetnek. Elsősorban még mindig a csalánfélék okozhatják a legintenzívebb tüneteket, az érintettek lehetőleg kerüljék el a gazos parkokat és a réteket.

Az UV-sugárzás a déli órákban elérheti a nagyon erős fokozatot, a már megszokott módon, magas faktorszámú fényvédőkkel védje a bőrt. Ne feledkezzen meg az arc és a nyak bekrémezéséről sem!

A közlekedést a tűző nap zavarhatja, elvakíthatja a sofőröket, mindig legyen önnél napszemüveg ilyen esetekre! Tűző napon álló járműben ne hagyjon kisgyereket és élő állatot se, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér. Északkeleten helyenként záporoktól válhat nedvessé az útburkolat, növekszik a csúszásveszély, és a reflexek is tompulnak, fokozott óvatosság ajánlott az utakon!

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, fáradékonyság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu

 


 

Kommentek

h i r d e t é s