h i r d e t é s

Trócsányi László: az EU ne üsse bele az orrát a bírósági rendszer átalakításába!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Trócsányi László: az EU ne üsse bele az orrát a bírósági rendszer átalakításába!

2018. június 14. - 08:20

 

A magyar szakminiszter szerint az EU-nak nem kellene elkapkodnia, amikor értékeli nálunk az igazságszolgáltatás reformját. - írja a Bloomberg

Forrás: mno.hu

Trócsányi László óvott attól, hogy Brüsszel túllépje a jogkörét, mert alapvetően olyan ügyről van szó, amely nemzeti hatáskörbe tartozik, azaz az unió nem szabhatja meg a változtatások kereteit. Azzal érvelt, hogy az alapfeltétel a bírák függetlensége, azt nem érheti semmiféle kihívás és nem is éri. Hozzátette, hogy a Bizottság túl messzire menne, ha az anyagi támogatásokat a jövőben a normák betartásától tenné függővé, mert az elfogadhatatlan, hogy a testület értékelje a jogállam helyzetét, annak ugyanis óhatatlanul politikai színezete lesz.

A miniszter arra is kitért, hogy az uniónak nem kellene beavatkoznia a Handó Tünde, illetve a bírói szervezet vezetői között zajló vitába a bírák kinevezése kapcsán, mert mint kifejtette, az megint csak az országra tartozik. Fleck Zoltán jogászprofesszor ugyanakkor úgy látja, hogy a közigazgatási bíróságok felállításával veszélybe kerül még az is, ami megmaradt az igazságszolgáltatás függetlenségéből. A kormány megmutatja, hogy nem tűr el semmiféle ellenkezést. Trócsányi ezzel szemben azt hangoztatta, hogy olyan, mintha egy kirakatpert látnánk, de a bírálat elsietett, mert még senki sem tudja, miként működnek majd az új bíróságok. Azon kívül szerinte méltatlan azt állítani, hogy az általa előterjesztett javaslat veszélyeztetné a jogállamot. 

(b1.blog.hu)


 

h i r d e t é s