h i r d e t é s

Trópusi időjárásra számíthatunk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Trópusi időjárásra számíthatunk

2019. július 27. - 06:32

 

A hétvégén már inkább trópusias jelleget ölt majd a meleg: sokfelé záporok, zivatarok okoznak majd változékonyságot - írja az Időjárás.hu

Délelőtt változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, helyenként előfordulhat zápor.

Délután a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás, a fülledt időben gyakran kialakulhat zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A változó szél zivatarokban átmenetileg megerősödhet.

A csúcshőmérséklet 25, 33 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt átmenetileg csökken a csapadékhajlam, változóan felhős lesz az ég, de ismét beindul a gomolyfelhő-képződés. Néhol zápor előfordulhat.  Délután fülledt, trópusias idő jellemző. Záporok, zivatarok kialakulására kell készülni, amiket akár felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Változó irányú szél lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton sem érkezik front, de az előző napokhoz képest romlik a humánmeteorológiai helyzet, és fokozódik a szervezetét érő terhelés. - írja a meteoklinika.hu

Főként a fülledtség és változékonyság okozhat panaszokat, különösen abban az esetben, ha keringési problémákkal küszködik. Ebben az esetben a délutáni órákban vérnyomás-ingadozást, rosszullétet és légszomjat is tapasztalhat, és a tünetekre még vasárnap is számítani kell. A zivatarok idején az asztmások állapotában átmeneti romlás állhat be – ebben az esetben próbáljon zárt térbe húzódni a vihar elvonultáig.

A szabadtéri programok során ügyeljen arra, hogy az érzett hőmérséklet még a mért, 30 fok körüli értékeknél is több fokkal magasabb lesz, a tűző napon akár napszúrást is kaphat. Szellős, de jól takaró ruhadarabokat viseljen, amik az erős, nagyon erős UV-sugárzástól is óvják a bőrét, a déli órákban pedig lehetőleg ne tartózkodjon huzamosabb ideig a tűző napon. Különösen figyeljen a gyerekekre, ők hajlamosak megfeledkezni minderről, nagyon könnyen leéghet a bőrük! Magas, legalább 40-es faktorszámú fényvédő krémek használata javasolt, fürdőzés esetén lehetőleg vízálló változatban.

A pollenterhelés időben igen változékony lesz, a záporokat, zivatarokat követően 1 órával ugyanis minimálisra csökkenhet a levegő pollentartalma. Ezen kívül azonban (főleg pázsitfű-allergia esetén) erősebb orrfolyást, tüsszögést is tapasztalhat – a kirándulások alkalmával válassza inkább a hegyvidékeket.

A közlekedésben a záporok, zivatarok területén csúszóssá, nedvessé váló utak komoly baleseti veszélyforrást jelentenek. Akár felhőszakadás, jégeső is lehet. A megnövekedett féktávolság miatt nagyobb követési távolság és a sebesség mérséklése ajánlott, nem árt óvatosnak lenni a vízátfolyásokkal sem! A tűző napon hagyott jármű könnyen felforrósodhat, ne hagyjon semmilyen élőlényt az utastérben még rövid időre se!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s