h i r d e t é s

Trópusi időre készülhetünk

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Trópusi időre készülhetünk

2018. június 16. - 06:38

 

A hétvégén egyre melegszik az idő, ezzel együtt visszatér a párás, fülledt levegő is! Többfelé lehetnek záporok, zivatarok, és helyenként a 30 fokot is elérhetjük! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, egyre hosszabb időszakokra süt ki a nap. Általában nem várható számottevő csapadék, de egy-egy helyi zápor nem kizárt. 

Délután változékony, egyre fülledtebb időre van kilátás. A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Élénk lesz az északias szél, zivatarban erős, viharos széllökés is előfordulhat.

A csúcshőmérséklet 22, 28 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt északon, északnyugaton kevesebb lesz a felhő, máshol azonban többször erősen megnövekszik a felhőzet. Elsősorban délen alakulhat ki helyi zápor.  Délután fülledt nyári idő lesz. A változóan felhős ég mellett szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok. Mérsékelt lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik front térségünkbe, ez pedig végre lehetőséget teremt arra, hogy a megterhelő fülledt időszak, majd a hirtelen lehűlést okozó hidegfront után kipihenhessük magunkat. - írja a meteoklinika.hu

Reggel még helyenként hűvös lesz, emiatt a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők még enyhébb végtagfájdalmakkal ébredhetnek, de a sajgó ízületek tehermentes átmozgatása, vagy akár a csalánlevél főzetéből készített borogatás is enyhíthet a panaszokon.

Végre a korábbról elhalasztott tevékenységek, feladatok elvégzésére is lehetőség adódik, el lehet végezni a kerti és a ház körüli munkákat. A kedvező humánmeteorológiai helyzetet használja ki arra, hogy erősítse immunrendszerét, felkészítve ezzel is a későbbi, nehezebb időszakokra, ugyanis újra kánikula, forróság közeleg. A vitaminpótlásban szerencsére most nagy segítséget nyújthatnak a friss idénygyümölcsök és a zöldségfélék. A paradicsom például sok értékes anyagot tartalmaz, emellett fogyasztásával a bőr is könnyebben felkészülhet a káros napsugarak ellen, hiszen béta-karotin tartalma miatt segít a bőrvédelemben. Emellett rendkívül magas a víztartalma is, és könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésbe.

Panaszokat inkább csak akkor tapasztalhat, ha fokozottan érzékeny a hirtelen melegedésre. Ebben az esetben enyhébb vérnyomáspanaszok, migrén, illetve koncentrálási problémák jelentkezésére számítson, ez pedig ronthatja kissé a komfortérzetét.

A következő napokban ismét többen tapasztalhatnak alvászavarokat, ennek következtében napközben kialvatlanságot, fáradtságot. Ha az említett csoportba tartozik, akkor ajánlott lefekvés előtt levendula illóolajat csepegtetni a párnára vagy venni egy lazító, nyugtató levendulás fürdőt, így nyugodtabb lehet az alvás.

Újabb fülledt időszak, nagy terhelés közeleg, erre pedig már most el kell kezdeni a felkészülést!

Az UV-sugárzás a felhőzet miatt változékonyan alakul, de a napos időben a déli órákban elérheti a nagyon erős fokozatot. Mivel sokan töltik szabadidejüket a friss levegőn, és most még hőség sem lesz jellemző, így a tűző nap komoly veszélyeket rejthet. 10 és 16 óra között húzódjon árnyékba, különösen a gyerekekre veszélyes az erős sugárzás. Viseljen könnyű, színes ruhadarabokat, a fejét pedig óvja széles karimájú szalmakalappal, emellett viseljen UV-szűrős napszemüveget is!

Az allergiásoknak rossz hír, hogy tovább növekszik a levegő pollenkoncentrációja. A pázsitfű mellett az útifű is többeknél okozhat már egyre intenzívebb panaszokat is, a szabadban való sportolás, futás pedig fokozhatja a tüneteket. Segíthet, ha gyakrabban mos hajat, a szellőztetést pedig a korareggeli vagy az esti órákra időzítse! Orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést tapasztalhat, a panaszok a délutáni órákban jelentkezhetnek legerősebben.

A közlekedésben helyenként zivatarokra számíthatunk, emellett többfelé az élénk oldalszél lehet zavaró, de csak a könnyebb járművek menetstabilitását csökkentheti. Vigyázzon jobban az utakon, a nyári időszakban általában megnövekedett forgalommal érdemes számolni!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s