fbpx Trükkök százaival lehet csokkal csalni | CIVILHETES

h i r d e t é s

Trükkök százaival lehet csokkal csalni

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Trükkök százaival lehet csokkal csalni

2016. január 14. - 11:56
1 komment

 

Nagyjából erre a négy csoportra bontható le a kibővített családok otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos trükkök köre.

Fotó: index.hu

Erkölcstelen

Legális, de csak gazdagabbaknak elérhető

Klasszikus kiskapu

Illegális, ráadásul másokat korrumpáló

Összeszedtünk néhány példát mindegyikre - írja az index.hu

Fontos: ne csaljon!

Cikkünknek nem célja, hogy csalásra buzdítson, sőt: épp azért szedtük össze az illegális kiskapukat, hogy még addig lehessen ezek ellen tenni, amíg nem kezdődnek el nagyüzemben a csalások.

1.Kamu meddőségi igazolás

Mi a trükk? Felveszik a 10+10 milliós támogatást három gyerekre, de nem születik meg a harmadik gyerek. Ha viszont az igénylő bemutat egy meddőségi igazolást, akkor csak a felvett tőkét, tehát 10 millió forintot kell visszafizetni, ráadásul a ténylegesen megszületett gyerekek után járó összegeket le lehet vonni a visszatérítendő pénzből:

  • ha egy gyerekünk van a tíz év végén, akkor 9,4 milliót,
  • ha két gyerekünk van, akkor 7,4 milliót kell visszafizetnünk.

Ha valaki nem teljesíti a feltételeket, akkor két meglévő gyerek mellett a büntetőkamat miatt a mostani, 1,35 százalékos alapkamattal számolva több mint 14 millió forintot fizethetünk vissza. Ha viszont orvosi igazolásunk van a terméketlenségről, akkor csupán a felvett támogatást kell visszafizetni, ami 7,4 millió forint. A kettő különbözete 6,82 millió forint.


Fotó: Josep Lago

Mennyire könnyű lebukni? Még a büntetőjogi felelősség ellenére is lehet, hogy sokan inkább ezt választják az eladósodás helyett.

2. Halállal vagy valódi meddőséggel nyerészkedés

Mi a trükk? A pár egyik tagja sejthetően meddő vagy halálosan beteg, és minden bizonnyal meg fog halni tíz éven belül. A feltételek szerint ugyanis csak azt írják elő, hogy a pár egyik tagja legyen 40 évesnél fiatalabb. Ha az idősebb nő vagy férfi meddő, akkor ugyanúgy csak a felvett tőkét kell visszafizetni. Ha a pár egyik tagja miatt meghal, akkor még a tízmilliós tőkerészt sem kell visszafizetni.

Mennyire könnyű lebukni? Semennyire, ez egy tipikus kiskapu, a dolog teljesen legális.

3. Állami gondozott örökbefogadása pár évre

Mi a trükk? A törvény alapján a vállalt gyerekek közé örökbefogadott vagy tartós nevelésbe vett gyerekek is beszámítanak, arra viszont nem kötelez a törvény, hogy a gyerekek a családnál is maradjanak. A törvény szerint akkor számít egy gyerek tartós nevelésbe vettnek, ha egy éve a családnál van, és még legalább három évig nem kerül vissza az állami gyerekotthonba.


Fotó: Thomas Barwick

Mennyire könnyű lebukni? Ez teljesen legális, de ha ilyenről tud, mindenképp küldje majd be nekünk a [email protected]-ra, hadd írjuk meg.

4. 10 milliós támogatás használt lakásra

Mi a trükk? A család vesz egy lakást csokkal még addig, amíg egy-másfél éven belül nem lesznek készen nagyobb számban az új lakások, amiket mostanában kezdenek megépíteni. Most egy ideig még drágulás lesz a piacon, mielőtt az újonnan piacra dobott lakások elkezdik majd levinni az árakat, szóval még az előtt valamikor eladják a lakást, amiből lesz egy kis nyereségük.  A törvény szerint 10 év alatt lehet ingatlant váltani, de arra nem kötelez semmi, hogy a második lakás is új legyen. Így lehet használt ingatlanra felvenni az új ingatlanra kitalált csokot.

Mennyire könnyű lebukni? Semennyire, ez egy kiskapu.

5. Külföldiek is felvehetnek támogatást

Mi a trükk? Ez inkább érdekesség, mint kiskapu, de a csok igénylésének nem feltétele a magyar állampolgárság. Elég ha az igénylő három hónapja Magyarországon tartózkodik, és bejelentett lakhellyel rendelkezik. Lehet bevándorló, letelepedett, hontalan, vagy menekült is. A nem magyar állampolgárokra több extra szabály is tartozik, ezekről ide kattintva olvashat.

Mennyire könnyű lebukni? Teljesen legális a dolog.

6. Kiss trükk, nagy lakás a gyereknek

Mi a trükk? A család 20 millióból vesz egy lakást, amibe papíron beköltöznek. Ha csak a gyereknek akartak lakást venni, akkor elég, hogy ha a gyerek költözik át.


Fotó: Komka Péter

Mennyire könnyű lebukni? Nem egyértelmű, hogy mennyire tudják majd ellenőrizni, hogy csak olyan lakik-e a lakásokban, akiknek a lakcímkártyáján is az otthonának címe szerepel. Ezt csak azt tudja megcsinálni, akinek 3 gyermeke van (vagy bevállalja előre a 3 gyereket), és a 10 milliós maximális összegért folyamodik. 7. Adja ki a régi lakást, költözzön újba = profit

Mi a trükk? A család 20 millióból vesz egy lakást, amibe ténylegesen be is költöznek. A régi lakást kiadják albérletbe. A csokhitelhez járó kedvezményes kamat mellett 25 évig a Bankmonitorszámításai szerint egy tízmilliós hitelre havi kevesebb mint 50 ezer forintot kell csak fizetni: ennél szinte biztosan többért lehet kiadni a régi lakást, a különbözet a fideszi értelemben vett extraprofit.

Mennyire könnyű lebukni? Ez így teljesen legális.

8. Elintézni a vevővel okosba

Mi a trükk? Vidéki városban egy család 12 millióért tudna eladni, és 30 millióért venne egy házat. Ebben az esetben csak 18 millió lenne az állami támogatás. Ilyenkor a család dönthet úgy, hogy a vevőnek felajánlja, hogy odaadja 11 millióért a házat, ha a szerződésbe csak 10 milliót írnak. Így fel tudják venni a teljes 20 milliós támogatást, tehát 2 milliót nyernek a csalással, miközben a vevő is megspórol egymilliót. 


Fotó: Balogh Zoltán

Mennyire könnyű lebukni? Az új lakások megépülése miatt rövid idő alatt gyorsan változhatnak majd az árak, így nehezebb lesz az ár alapján megmondani, hogy csalásról van szó.

9. Kamuházas csalás

Mi a trükk? Egy család csokkal épít egy kamu házat olcsón. Megkenik az építési ellenőrt és a banki alkalmazottat, hogy átvegyék a házat. Ezután lebontják a kamuházat, és máshol felépítik a rendes házat a csokkal. Itt ráadásul még családnak sem kell lenni a csaláshoz, elég ha valaki megkér egy családot, hogy pár százezer forintért adják a nevüket a dologhoz. A hivatali emberek megkenése további pár százezer, plusz pár millió forint a kamuépítkezés, de még így is milliókat lehet lopni az államtól ezzel a módszerrel.

Mennyire könnyű lebukni? Ugyanaz a helyzet, mint a meddőségi igazolás hamisításával: büntethető, de valószínűleg a több millió ingyenpénz miatt meg fogják majd próbálni.

10. Elintézni a kivitelezővel okosba

Mi a trükk? Legfeljebb 20 milliót lehet felvenni három gyerekre az új házra, de mi van, ha a ház értéke miat csak 15 milliót tudna igénybe venni az igénylő. Le lehet egyeztetni a kivitelezőkkel, hogy 5 millióval több építési költséget papírozzanak le, így a végén marad ötmillió forint, amin lehet osztozkodni.

Mennyire könnyű lebukni? A kivitelezőnek inkább az éri meg, ha minél kevesebbet forgalmat tud bevallani, ezért a vállalkozóknak kevésbé éri ez meg, mint a támogatást felvevőknek. Az új lakások megépülése miatt rövid idő alatt gyorsan változhatnak majd az árak, így nehezebb lesz az ár alapján megmondani, hogy csalásról van szó.

A cikkhez felhasználtuk a Kiszámoló blog posztját. 

 

index.hu


 

1 komment


h i r d e t é s