h i r d e t é s

Trump kéréssel fordult az európai országokhoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Trump kéréssel fordult az európai országokhoz

2019. február 17. - 08:21

 

Donald Trump amerikai elnök szombaton Twitter-üzenetben sürgette az Egyesült Államok európai szövetségeseit, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet Szíriában elfogott, több mint nyolcszáz külföldi harcosát „fogadják vissza", és állítsák bíróság elé.

Donald Trump - Forrás: lokal.hu

„Az Egyesült Államok arra kéri Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot, és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akit Szíriában fogtunk el” – hangsúlyozta Twitter-üzenetében Trump.

Mikroblogján írt üzenetében az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy a dzsihadisták „kalifátusa” a pusztulás szélén áll. “Nincs jó alternatíva, mert egyébként arra kényszerülünk, hogy szabadon engedjük őket…” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok nem szívesen nézné végig, ahogy az iszlamisták visszaszivárognak Európába, mert a várakozások szerint oda akarnak majd menni – olvasható tovább a Twitter-üzenetben.

„Annyit teszünk és annyit költünk, itt az ideje, hogy mások is fokozzák erőfeszítéseiket és elvégezzék a munkát, amiben annyira jók. Kivonulunk, miután száz százalékos vereséget mértünk a kalifátusra!” – erősítette meg továbbá Trump a Szíriában állomásozó amerikai csapatok kivonásra vonatkozó terveket.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció támogatásával bíró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet készen áll az iszlamisták utolsó szíriai zárványának felszámolására, totális katonai vereséget mérve a szélsőségesek kalifátusára – közölte Dzsija Furát, az SDF egyik katonai parancsnoka szombaton. Mint mondta, a megmaradt iszlamistákat körbe zárták és minden oldalról tűz alatt tartják az iraki határon lévő egyik kis faluban.

„Az elkövetkező néhány napban, nagyon rövid időn belül, az Iszlám Állam katonai vereségéről szóló jó hírekkel szolgálhatunk a világnak” – jelentette ki Furát.

Az SDF egyik szóvivője a minap közölte, hogy több száz külföldi dzsihadista egy alig több mint egy négyzetkilométeres területre – Baghúz falu néhány házára és egy kisebb földdarabra – szorult vissza Deir ez-Zór tartományban. (MTI) / hirado.hu


 

h i r d e t é s